USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У тропічних лісах знайшли унікальну жабку, що світиться: відео
Вчені досліджували тропічні ліси Бразилії та натрапили на унікальний вид крихітних жаб.

Їх ареал простягається від північних районів Баї, у східній частині Бразилії, на південь до Сан-Пауло.

Про це повідомляється у дослідженні біологів з Університету Нью-Йорка, опублікованому в журналі Scientific Reports.

Як повідомили експерти, седлоносна, або гарбузова жаба Brachycephalus ephippium – це крихітна, менше 2 сантиметрів у довжину, отруйна жабка.

Амфібії цього різновиду активні протягом дня.



Ці "міні-жабки" володіють незвичайною особливістю — вони вміють світиться в ультрафіолеті.

На думку дослідників гарбузові жабки використовують цю здатність або для спілкування з побратимами, або для відлякування хижаків.



Фахівці також припускають, що таким чином жаби привертають увагу самок, оскільки у цього виду жаб немає слуху, щоб можна було зрозуміти шлюбні ігри іншої статі.



Вивчаючи поведінку цих жаб у шлюбний сезон, вчені зробили дивовижне відкриття. Висвітлюючи закоханих жабенят ультрафіолетовою лампою, зоологи виявили, що спини амфібій яскраво світяться.

"Флуоресцентні візерунки видно людському оку тільки в ультрафіолетовому світлі, але добре помітні іншим тваринам", — стверджує Сандра Гутт з Нью-Йоркського університету Абу-Дабі.

Можливо, земноводні використовують їх як сигнали зв'язку з іншими гарбузовими жабами або таким чином попереджають потенційних хижаків про токсичність.

Дослідники встановили, що джерело флуоресценції лежить в шкірній кістці голови і спини, видимої через особливо тонку шкіру.



На цих ділянках відсутність темних пігментних клітин дозволяло світлу легко проникати крізь шкірні покриви, відбиваючись від флуорисцируючих кісток у вигляді блакитно-білих плям.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus