USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Сибіру виявили корені древніх американців завдяки зубу, якому 14 тисяч років
У Сибіру знайшли зуб, якому 14 тисяч років. Припускають, що він належав найстаршому з відомих близьких родичів корінних американців за межами Північної і Південної Америки.

Про це пише ТСН з посиланням на IFL Science.

Генетики з Інституту науки про людської історії ім. Макса Планка в Німеччині впорядкували геном 19 стародавніх людей, знайдених в 1970-х роках в районі озера Байкал в Сибіру. Люди жили протягом 10 тис. років, надаючи дослідникам детальну історію Євразійського степу від верхнього палеоліту до раннього бронзового століття. Вважається, що один з геномів, виділений з частинки зуба, виключно старий.
Ґрунтуючись на радіо-вуглецевому датуванні інших останків, знайдених поруч з зубом, його вік становить близько 14 тис. років. Геном показав, що ця людина була чоловіком з такими ж генами давнього походження в Північній Євразії і Північно-Східної Азії, які були виявлені у сучасних індіанців, що робить його євразійським «двоюрідним братом» корінних американців, що живуть сьогодні.

Все це вписується в загальноприйняту історію Америки. Ранні поселення людей в Америці були повними розбіжностей. Більшість дослідників вважають, що люди прибули на континент не раніше, ніж 23 тис. років тому. Традиційне пояснення свідчить, що популяція мисливців перетнула Берингову протоку сухопутним мостом, відомого як Берингія, який простягався від Сибіру до Аляски.

Одним з дивних відкриттів проекту стала присутність Yersinia pestis, сумнозвісних бактерій, відповідальних за чуму. Ізотопний аналіз одного із заражених людей раннього бронзового століття показує, що штам бактерії не був з цієї місцевості. Це вказує на те, що люди – разом з їх культурою, генетикою і патогенами – були дуже мобільні в цей час.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus