USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У сибірському озері знайшли останки триметрового мамонта. Фото
Російські вчені вивчають унікально добре збережені кістки шерстистого мамонта після завершення операції з вилучення їх з дна сибірського озера на півострові Ямал.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на The Guardian.

Фахівці п’ять днів прочісували мул озера Печенелава-То на віддаленому півострові Ямал в пошуках останків, включаючи сухожилля, шкіру і навіть екскременти, після того, як їх помітили місцеві жителі. Близько 90% останків тварини було вилучено в ході двох експедицій.

Такі знахідки відбуваються все частіше у Сибіру, ​​оскільки через зміну клімату Арктика нагрівається швидшими темпами, ніж решта світу. Це призводить до того, що деякі ділянки землі тануть, які до цього впродовж тривалого часу перебували замкненими у вічній мерзлоті.

Шерстистого мамонта назвали Тадибе на честь сім’ї, яка виявила дорослу тварину, яким, як вважається, була самуем у віці від 15 до 20 років і зростом близько трьох метрів.

Андрій Гусєв з Центру арктичних досліджень сказав, що збереження решток тварини унікальне. Операція з вилучення була кропіткою, тому що кістки, що залишилися, були перемішані.

«Ми припустили, що кістки збереглися в анатомічному порядку. Але перший і другий дні нашої експедиції показали, що це вірно тільки відносно задньої частини скелета Решта кістки були в такому хаотичному порядку, що неможливо було вгадати, де вони перебувають», – сказав фахівець.

«У нас є одна передня і одна задня ступні в доброму стані, з сухожиллями, м’якими тканинами і частинами шкіри. Також у нас є крижі з сусідніми хребцями, включаючи хвіст з сухожиллями і великим шматком шкіри», – розповідає Євгенія Хозяїнова з Салехардського музею Шемановського

Особливий інтерес представляють екскременти або копроліт, тому що вони будуть містити детальну інформацію про дієту тварини, а також пилок та інші фактори навколишнього середовища. Причина смерті мамонта поки не з’ясована, на кістках не виявлено жодних слідів пошкоджень.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus