USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У США знайшли найдавніші інструменти для створення татуювань
Набір відрізаних і загострених кісток птахів, викопаних з могили стародавніх індійців, здається, є найстарішим татуювальним інструментом на сьогодні.

Про це повідомляє Новое время.

Новий детальний аналіз цих артефактів дозволив археологам визначити, що вони, ймовірно, використовувалися для нанесення татуювань на шкіру, що «трохи наблизило нас до розуміння історії модифікації тіла», відзначають американські антропологи.

Люди в усьому світі прикрашали свою шкіру, протикаючи її гострими предметами з чорнилом протягом тисяч років. Проте, інструменти, які наші предки використовували для цього мистецтва, було важко знайти. Частково це може бути пов’язано з тим, що загострені інструменти, знайдені археологами, мають тенденцію відноситися до досить широкої категорії «шило».

Група археологів на чолі з Аароном детер-Вольфом з Департаменту навколишнього середовища і збереження штату Теннессі вирішила уважніше вивчити загострені кістяні інструменти, виявлені в 1985 році в Фернвалі, місці археологічних розкопок корінних американців.

«У цьому дослідженні ми виходимо за рамки базової морфологічної класифікації, об’єднавши зооархеологічний аналіз, технологічну оцінку, аналіз зносу і матеріалознавство, щоб вивчити сукупність кісткових інструментів з древнього поселення корінних американців в центральному Теннессі», – написали вони у своїй статті.

«Наш аналіз показує, що приблизно в 3500−1600 роки до нашої ери мешканці стоянки Фернвейл використовували загострені інструменти з кістки індички (Meleagris gallopavo) в якості інструментів для татуювання, і що з цими артефактами безпосередньо пов’язані залишки червоного і чорного пігменту», – відзначили автори роботи.

Набір складався з ряду знарядь – чотирьох загострених кісток передплесни індички, дві з яких з непошкодженими вістрями, і двох менших променевих кісток зі слідами пігменту, ще помітними в зерні.

Ці кістки були піддані дуже ретельному вивченню – мікроскопії при збільшенні до 140X, що дозволило дослідникам каталогізувати крихітні виробничі позначки і зразки зносу.

Крім того, спектроскопія показала, що червоний і чорний пігменти на кістках, ймовірно, були отримані з оксиду заліза (охри) і вуглецевих матеріалів, які згадуються як традиційні матеріали для татуювань в археологічній літературі.

Висновок команди про те, що ці кістки представляють собою найраніші відомі інструменти татуювання дуже переконливий і означає, що практика татуювання в Північній Америці може бути навіть старіша, ніж вчені думали. Раніше найбільш раннім відомим таким інструментом було знаряддя з кактуса, знайдене в Юті, яке датується приблизно 2000 років тому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus