USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У США вчені успішно виростили міні-печінку і пересадили її щурам
Згідно з дослідженням, мініатюрні печінки, вирощені з клітин шкіри людини, були успішно імплантовані лабораторним щурам і вижили протягом чотирьох днів всередині тварин-господарів.

Про це повідомляє ТСН.

Як і звичайна печінка, створений дослідниками орган виробляє жовчні кислоти і сечовину і досягає дозрівання менш ніж за місяць – процес, який зазвичай триває впродовж перших двох років життя людини.

Дослідники з Медичної школи Університету Піттсбурга розробили біофабрикування людської печінки для трансплантації в експерименті, щоб визначити, чи можливий такий метод. Один з авторів дослідження Алехандро Сото-Гутьеррез заявив, що орган вдалося відтворити завдяки перепрограмуванню тілець сполучної тканини зі шкіри декількох добровольців.

Мініпечінку вирощували в «органоподібному мікросередовищі», яка додатково стимулює деякі функції печінки і створює тканинні структури, подібні до тих, які спостерігалися у людей, до того, як їх пересадили п’яти щурам, спеціально виведеним для протидії відторгнення органів.

«Бачити той маленький людський орган всередині тварини – коричневий, схожий на печінку – це було досить круто. Ця штука, схожа на печінку і функціонує як печінка, створена з клітин шкіри», - говорить старший автор Алехандро Сото-Гутьєррес

У той час, як пересаджені мініпечінки були функціональними, проблеми з кровотоком розвивалися всередині і навколо місця, де був пересаджений орган.

Для ефективної трансплантації сконструйованого органа потрібне також створення судинної системи, що добре функціонує і забезпечує необхідний кисень і поживні речовини

Незважаючи на попередні результати, вони можуть послугувати відправною точкою для вирощування органів в майбутньому і збільшення доступності пересаджування печінки. Наразі єдиними ліками від важкої хвороби печінки є трансплантація, проте існує значна нестача органів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus