USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.58 41.80
  • PLN 10.40 10.70
Світ вражає: У США створили унікальний спосіб перетворити пластик на паливо
Американські вчені заявили про нову технологію з переробки пластику, яка відповідає багатьом критеріям, зокрема екологічності, мінімальній кількості енергії та витратам.

Про це повідомляє Новое время.

Згідно з даними статистики, промисловість з переробки пластику працює дуже погано. Тільки 9% коли-небудь зроблених пластикових відходів були перероблені. Близько 12% згоріло, в результаті чого 79% всього пластика, коли-небудь вироблялося в світі, все ще залишилася.

Вчені повсюдно шукають способи не тільки зменшити залежність від цих матеріалів, а також вивчити всі можливі способи для їх повторного використання один з найбільш поширених типів пластика – поліолефін, який вчені спробували переробити в паливо.

«Одноразові пластмаси представляють величезну загрозу для навколишнього середовища, але їх переробка, особливо поліолефінів, виявилася складним завданням», – пишуть дослідники з університету Делавера (UD) в новій статті опублікованій в журналі Science Advances .

Це безумовно не вперше, коли вчені перетворюють пластик в паливо, але мета полягає в тому, щоб максимально можливу кількість пластику було перетворено в паливо, використовуючи при цьому мінімум витрат і ресурсів.

Нова технологія відповідає багатьом цим критеріям: вона споживає на 50% менше енергії, ніж аналогічні технології, може виконуватися при температурі звичайної кухонної духовки і не вимагає виділення вуглекислого газу в атмосферу.

Команда використовує хімічний процес, званий гідрокрекінгом, щоб зруйнувати вуглецеві зв’язки в пластиці, використовуючи каталізатор, що складається з мінералів цеоліту, і змішаних оксидів металів.

Змішані оксиди металів використовуються для розщеплення великих молекул, а цеоліти сприяють утворенню розгалужених молекул – метод, який спрощує перетворення пластикової маси в кінцевий продукт.

«Окремо ці два каталізатора погано працюють. Разом комбінація творить чудеса, плавлячи пластик без залишку», – сказав біомолекулярний інженер UD Діон Влахос.

«Це не рідкісні матеріали, тому ми можемо швидко почати думати про те, як використовувати цю технологію», – додав він.

В якості додаткового бонусу, в процесі роботи не потрібно розділяти різні типи пластмас, що корисно, коли багато пластмасових виробів є багатокомпонентними або у вигляді композитів, сумішей, з декількома шарами різних типів.

Вчені вважають, що їх дослідження наближає світ до того, що повторне використання пластика значно зменшить його виробництво.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus