USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У щелепах тиранозаврів були рецептори, які робили їх ще кращими хижаками
Серед тисяч відкритих динозаврів, які жили в різні вікові проміжки, найвідомішим є великий та могутній тиранозавр. Він був одним з найбільших хижих динозаврів усіх часів. Немов цього мало, у нього знайшли ще одну «принаду» – рецепторі в пащі, які робили його ще кращим хижаком.

Про це повідомляє 24 канал.

Ретельно вивчивши черепи велетенських тварин, вчені виявили, що паща тиранозаврів була «всіяна» нервовими закінченнями, які допомагали тиранозавру виживати у жорстокому світі. Завдяки їм динозавр міг краще виявляти та споживати їжу.

Напротивагу розповсюдженій думці тиранозаври ніколи не жили в часи юрського періоду. Їх час – це кінець крейдового періоду (70–66 мільйонів років тому).

Палеонтологи взяли щелепи тиранозавра, щоб провести їм комп’ютерну томографію. Результати порівняли зі щелепами інших динозаврів та сучасних крокодилів.
Виявилося, що нервово-судинний канал хижака мав дуже складні відгалуження. Така складність у розподіленні судин зустрічається у сучасних крокодилів та деяких птахів, які використовують дзьоб для пошуку їжі. Це свідчить, говорять вчені, про тактильну чутливість зубів, що робило б нижню щелепу тиранозавра важливим органом чуття.

Це ставить під сумнів думку про те, що тиранозавр кусав усе, що бачив. Ймовірно, висока чутливість давала змогу хижаку розрізняти різноманітні частини здобичі й оминати, наприклад, кістки. Хоча сила укусу дозволяла тиранозавру розтрощити їх.

Тому виявляється, нижня щелепа тиранозаврів – це був своєрідний чутливий датчик, який допомагав їм полювати та вживати їжу більш вибірково.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus