USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У рибальських сітях знайшли шифрувальну машинку нацистів
Дайвери виявили рідкісну шифрувальну машинку Enigma на дні затоки Гельтінг у Балтійському морі.

Попередньо шукали покинуті рибальські сіті, що загрожували морським тваринам. В одній із них заплутався предмет. Спочатку вирішили, що це друкарська машинка. Припускають, що Enigma викинули з субмарини моряки, а невдовзі затопили й сам човен, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на Reuters.

Нацисти використовували машинки для відправлення та отримання секретних повідомлень під час Другої світової. Зламати код вдалося британським криптографам. Це допомогло союзникам отримати перевагу в боротьбі за Атлантику.

Відчуваючи близьку поразку, в середині 1945 року німецьке командування наказало екіпажам підводних човнів топити їх, щоб не дісталися переможцям. Лише у протоці Гельтінг затопили майже 50 кораблів, знищували і шифрувальні машинки.

Знахідку дайвери планують передати до археологічного музею в німецькому місті Шлезвіг.

Німці почали використовувати шифрувальну машину Enigma 27 червня 1940-го. Вона була найскладнішою на той час.

Радіостанції розмістили у містах Брест і Шербур. Сигнали передавали німецьким бомбардувальникам. Ті атакували Велику Британію.

Ідею такого шифрування винайшов нідерландець Гуґо Кох. Запатентував апарат, але не змайстрував. Пізніше передав права німцю Артуру Шербіусу. Той розробив Enigma . Думав, що вона буде корисна для бізнесу. Апарат подібний до друкарської машинки.

Німецькі інженери адаптували Enigma до потреб війни.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus