USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У районі Мертвого моря виявили мінерал, відомий раніше тільки в метеоритах
В околицях Мертвого моря, в історичному регіоні Південний Левант на Близькому Сході, знайшли мінерал під назвою Аллабогданіт.

Перше «знайомство» земної науки з ним відбулося ще на початку 2000-х в залізному метеориті Онелло.

За хімічним складом мінерал відноситься до фосфідів – сполук, що містять фосфор. Назвали його на честь кристалографа Алли Богданової, інформує 24 канал.

Чим особливе відкриття

Мінерал виявляли час від часу у різних метеоритах. Вважалося, що на Землі його немає. Утворюється він з іншого мінералу – баррінгеріту – і зберігається в результаті різкого скидання температури і тиску.

Проте вчені провели експерименти, і з’ясували, що такий мінерал здатний сформуватися при тисках, що перевищують 25 гігапаскалів. Подібний тиск на Землі може утворюватися при зіткненні з великими метеоритами або на глибині понад 500 кілометрів в мантії.

Новий же зразок Аллабогданіту знайшли в поверхневих породах формації Хатрурім в пустелі Негев в Ізраїлі. Тому відкриття, за словами дослідників, дає більше питань, ніж відповідей.

Крім того, досі у Південному Леванті не виявляли жодних свідчень зіткнення великих метеоритів або гірських порід, які утворилися в мантії Землі. Однак такі сліди могли бути стерті з поверхні в результаті геологічної ерозії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus