USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Польщі знайшли обручку доньки князя Київського
Археологам вдалося відшукати великий горщик, наповнений старовинними монетами. В горщику були заховані 6 500 монет початку XII століття, більшість із яких срібні динари.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на The History Blog.

Разом із монетами знайшли і чотири золоті каблучки: дві обручки і два персні. На одній із обручок вдалося розібрати напис на кирилиці: «Господи, допоможи своїй невільниці Марії».

Як імовірну господиню персня фахівці називають дружину воєводи Петра Власта. Відомостей про неї небагато. За однією з версій, вона була дочкою Святополка Ізяславича, великого князя Київського від 1 093 до 1 113 року. За іншою версією, Марія була дочкою князя Олега Святославича.

Історики висунули досить сміливу гіпотезу, згідно з якою скарб міг бути посагом Марії. В такому разі заховати його могли 1 146 року, коли почалася міжусобиця між спадкоємцями Болеслава III. За наказом Владислава II Власта був схоплений, засліплений і позбавлений язика. Після цього воєвода залишив Польщу і втік до Київської Русі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus