USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Польщі археологи знайшли скарби доньки Великого князя Київського
У Польщі знайшли «найбільш інтригуючий» скарб Княжої доби

Скарби Княжої доби знайшли археологи серед поля кукурудзи у Слушкуві – неподалік Каліша, що у Польщі. Про це розповідає 24 Канал.

Дослідженням у листопаді – грудні керував доктор Інституту археології та етнології Польської академії наук Адам Кенджерський. Він розповів, що «кукурудзяна» знахідка – один із найбільш інтригуючих скарбів, виявлених у Польщі. І не дивно, адже у ньому:

6500 срібних монет, дбайливо загорнутих у лляні мішечки.
Значна кількість срібних злитків.
Свинцеві прикраси та 2 золоті каблучки.

Датують слушкувський скарб часом розквіту Княжої доби – XI та XII століттями. А дізналися про нього, що цікаво, археологи від священника, який у 1980-х роках отримав цінну інформацію від шукачів скарбів.

Для порівняння: влітку 2020 року в Україні у Житомирській області знайшли скарб часів князів Володимира Святославича та Святополка Ярополковича (IX – X століття). Це була найбільша така знахідка за 100 років, і в ній – аж 32 монети.

Як археологічна сенсація у Польщі пов’язана з Україною

Знайдені у скарбі каблучки прикрашені дорогоцінними каменями та золотими гранулами, але найцікавіше інше. Одна із них має на собі напис кирилицею: «Господи, допоможи слузі своїй Марії». Це й дозволило пов’язати скарб із княжною з Русі.

У той час (нагадаємо, мовиться про XI – XII століття) у польського князя із династії П’ястів Болеслава ІІІ Кривоустого була дружина на ім’я Збислава. Її сестра Марія також вийшла заміж за поляка – вельможу Петра Влостовича.

Так от, науковці припускають, що обидві княжни – доньки Святополка Ізяславовича, Великого князя Київського. Знайдені ж монети можуть бути частиною приданого Марії. Утім, історики визнають і те, що гіпотеза ця приваблива, але перевірити її наразі неможливо.
Коментарів: 1
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 24 Грудня 2020 10:40
Справа у тім, що поляки не завжди були католиками. Спочатку вони були православними. Католицьку віру вони прийняли пізніше, після розколу церков.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus