USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У пір’ї та з дивним скелетом: у Бразилії виявили нового динозавра. Фото
У Бразилії виявили нового дивакуватого динозавра Убіражара (Ubirajara jubatus), який мав пухнасту «гриву» і стрічкоподібні утворення на плечах.

Убіражара не тільки один з нечисленних видів пернатих динозаврів з Південної півкулі (жив на території суперконтиненту Гондвани) – це ще й перше свідчення наявності складних покривних структур («гриви» і «стрічок») у динозавра, який не належить до манірапторів і не є близькою ріднею птахів.

Про це пише sciencedirect.

Все тіло цього динозавра було вкрите м’яким коротким пухом, довжиною від 3 до 18 мм, а ось уздовж спини і хвоста, захоплюючи також передні кінцівки, проходила «грива» з довгим порожнім пір’ям, товщиною близько 0,3 мм і довжиною до 10-11 сантиметрів.

Завдяки скороченням шкірних м’язів динозавр міг стовбурчити свою «гриву», і саме в такому положенні, обумовленому трупним задубінням, це пір’я закарбувалося на крейдяній пластині, в якій був виявлений ​​Убіражара.

Пір’я «гриви» було досить м’яким і не могло забезпечувати захист від хижаків, тому передбачається, що грива використовувалася в основному для демонстрацій, збільшуючи розміри тварини по аналогії з шерстю переляканої або розсердженої кішки.
Тим же цілям, мабуть, служили й чотири довгих смуговидних утворення на плечах тварини, що досягали в довжину 15 сантиметрів. Раніше схожі структури, хоч і відносно менших розмірів, були виявлені у деяких китайських видів динозаврів.

Роберт Сміт, глава наукового колективу, який описав убіражару, припустив, що ці «стрічки» складалися з кератину. Що примітно, схожі утворення (хоча і складаються з видозміненого пір’я) – так звані вимпели – можна виявити й у сучасних птахів, наприклад у вимпельного райського птаха, у самців якого чотири довгих тонких пера кріпляться на згині крил.
Чи був Убіражара самцем або самкою – сказати важко. Дослідники припускають, що це був самець, причому досить молодий, який не досяг максимальних розмірів. Навіщо йому в такому випадку були потрібні такі чудернацькі засоби демонстрації? Можливо, розгадка полягає в тому, що в убіражари, як і у деяких інших видів динозаврів, здатність до розмноження наступала раніше, ніж тварина досягала фізичної зрілості.

Також можливо, що «грива» і «стрічки» використовувалися не тільки під час шлюбних ритуалів, але і, наприклад, при «побутових» з’ясуваннях стосунків з родичами.
Крім пір’я, відносно добре збереглися й інші деталі анатомії «гривастого» динозавра: шар жировоску (трупного жиру), пір’яні фолікули в області спини і кігтеві пластини на пальцях передніх кінцівок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus