USD 41.40 41.70
  • USD 41.40 41.70
  • EUR 41.55 41.70
  • PLN 10.40 10.67
Світ вражає: У Норвегії знайшли 1500-річні золоті підношення богам
У Норвегії при проведенні польових робіт на території графства Естфолл археологи виявили сім рідкісних золотих кулонів, які, ймовірно, були принесені в дар богам майже 1500 років тому.

Як повідомляє Урядовий кур'єр, це перша подібна знахідка, зроблена на території Норвегії за останні 70 років. Археологи виявили сім золотих кулонів, відомих як брактеати. Подібні прикраси були широко поширені в середньовіччі, причому вони іноді виконували функції монет.

Власне кажучи, ці кулони і нагадували зовні монети. Як правило, вони мали круглу форму і вушко, за яке їх підвішували до ланцюжка. Одне сторона брактеата була гладкою, а другу прикрашали карбуванням.

Подібні кулони виготовляли з різного матеріалу, зазвичай, з дуже тонких металевих пластин. Знайдені брактеати виявилися золотими. На думку дослідників, вони були принесені в жертву богам, причому, судячи з усього, це був дуже важливий ритуальний акт, призначений тільки для представників найпривілейованих верств суспільства.

Уточнимо, що підвіски були виявлені в полі, недалеко від невеликого пагорба. Можливо, в давнину тут розташовувалося сакральне місце, спеціально обладнане для жертвоприношень.

Знайдені брактеати відносяться до так званого періоду міграції, коли народи активно переселялися по всій Європі. Попередній аналіз показав, що артефакти були створені в період між IV-VI століттями нашої ери.
«Немає жодних сумнівів у тому, що це були предмети, пов’язані з аристократичними громадами німецької еліти в Скандинавії», – пишуть дослідники.

Сам факт такого великого і цінного жертвопринесення вони пов’язують з кліматичними катастрофами. Відомо, що в 536-540 роках нашої ери відбулася ціла серія великих вивержень вулканів. Це призвело до утворення густих хмар з попелу, які безпосередньо вплинули на клімат.

У скандинавській літературі ця подія називається «довгаї суворова зима Фімбул». Стародавні письмові джерела розповідають про те, що в ті часи сонце не світило більше року, через що був неврожай і масовий голод.

«Ми не знаємо, чи були ці золоті брактеати принесені в жертву до або після 536 року, – пишуть археологи. – Однак, схоже, протягом 500-х років люди все частіше і більше пропонували золото в якості підношення богам. У погані часи люди , можливо, відчували підвищену потребу в пошуках захисту згори. Оскільки богам треба було догоджати, відбувалася більша кількість золотих жертвоприношень».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus