USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Нормандії виявили унікальні сліди цілої соціальної групи неандертальців
Археологи виявили унікальні групові сліди неандертальців.

Про це повідомляє INTV.ua.

До сих пір було знайдено тільки 40 місць зі слідами старше 12 тисяч років, причому лише дев’ять слідів в чотирьох місцях належали неандертальцям.

Французькі археологи знайшли на північному заході країни (Нормандія) скам’янілості ще 257 слідів, які неандертальці залишили близько 80 тисяч років тому. Сліди виявили в місцевості Ле Розель, недалеко від однойменного міста.

Місце знахідки являє собою палеодюни, що утворилися 70-115 тисяч років тому. Вчені виявили місце в 1960-х роках, а регулярні розкопки почали проводити з 2012 року. За час з початку розкопок дослідники, крім слідів ніг, знайшли вісім відбитків рук і шість груп слідів тварин, а також численні кам’яні знаряддя і кістки тварин, в тому числі зі слідами оброблення.

Автори зосередилися на вивченні 104 слідів, що збереглися найкраще, і з’ясували склад і чисельність групи неандертальців.



Судячи зі слідів, в групі було від 10 до 13 осіб. При цьому дорослих в ній виявилося не більше 2-3 чоловік, більше половини становили діти від двох до 10 років, а решта були підлітками.

Вчені зробили висновок, що сліди належали неандертальцям, по-перше, на підставі їх морфології: скам’янілі сліди були ширші, ніж сліди людей сучасного типу. З цього автори зробили висновок, що люди, які їх залишили, були більш масивної статури, ніж сапієнси. По-друге, згідно з сучасними даними 80 тисяч років тому в Європі жили тільки неандертальці. По-третє, сліди знайшли поруч з артефактами асоційованої з неандертальцями культури.

Мабуть, у неандертальців були улюблені місця, куди вони поверталися знову і знову. Дослідникам вдалося з’ясувати, що неандертальці поверталися на одну і ту ж стоянку як мінімум чотири рази і жили тут навесні, влітку і взимку. Іншу стоянку вони відвідували протягом тисячоліть. Вчені пояснили таку сталість тим, що поряд знаходилася річка, до якої тварини приходили на водопій, тому на них тут було зручно полювати.

Нагадаємо, що нещодавно в Амазонії знайшли місто вимерлої цивілізації.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus