USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Німеччині знайшли унікальний обладунок римського легіонера
Археологи виявили найстаріший і найбільш повний римський пластинчастий обладунок на місці битви при Тевтобурзькому лісі біля міста Калькрізе.

Обладунки Калькрізе – це повний комплект. Більш того, разом з ними був знайдений надзвичайно рідкісний залізний ошийник, який використовували для сковування ув’язнених, підкреслили археологи.

До цієї знахідки найраніші відомі зразки римського lorica segmentata – пластинчастого обладунку – були знайдені в Корбріджі, Велика Британія, вони датуються 2 століттям, але це були лише фрагменти.

Залізні пластинчасті обладунки були введені імператором Августом як удосконалення кольчуги. Обладунок був відносно легким, а оскільки пластини були пов’язані шкіряними шнурами, вони були набагато більш гнучкими, ніж кольчуги.

На момент битви в Тевтобурзькому лісі в 9 році нашої ери, коли Публій Квінктілій Вар потрапив в німецьку засідку, яка знищила три повних римські легіони і допоміжні війська, це була найкраща технологія.

Цей lorica segmentata був виявлений ще в 2018 році. Для того щоб витягти обладунок із землі і вивчити, археологам знадобилося майже два роки. Виявивши під час розкопок під шаром ґрунту великий металевий об’єкт, вони прийняли рішення вирізати з грунту відразу цілий блок вагою в 500 кг, який спочатку попередньо досліджували в аеропорту довколишнього Оснабрюка, використавши рентгенівську аппартуру митниці, а потім вже доставили у Фраунхоферівський інститут для проведення детальної комп’ютерної томографії.

Вчені виявили, що, незважаючи на дуже кислий піщаний грунт Калькрізе, обладунки відносно добре збереглися. Метал сильно схильний до корозії, але обладунок укомплектований петлями, пряжками, бронзовими виступами і навіть надзвичайно рідкісними шкіряними частинами. Пластини плечей і грудей вже відновлені. Пластини живота все ще знаходяться в грунтовому блоці. Цікаво, що в цій ранній конструкції немає пластин для рук.

Таким чином, з’ясувалося, що в той час у обладунку lorica segmentata не було наплічників, але були металевий комір для захисту шиї і великі пластини, що закривали груди і живіт.

Легіонер, який носив цей обладунок, очевидно, вижив у битві, тому що на його шиї і плечах була так звана шийна скрипка. Це був залізний ошийник, з'єднаний з двома наручниками, які сковували руки укладеного спереду, перед шиєю. Римляни використовували їх, щоб скувати полонених але на цей раз ситуація перевернулася, і римський солдат помер в кайданах.

«Таким чином, ми вперше бачимо індивідуальну долю на місці знахідки Калькрізе, яка показує жахливу сторону війни», - говорить Стефан Бурмайстер, виконавчий директор музею Калькрізе.

Реставрація триває і, як очікується, триватиме ще два роки. Після завершення обладунки будуть виставлені в музеї Калькрізе
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus