USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У найстарішої птахи світу, якій 70 років, вилупилося пташеня
У найстарішої птахи світу – самки темноспинного альбатроса із кличкою Уіздом (з англійської «мудрість») – вилупилося пташеня. Вважається, що в неї було приблизно 30-36 дітей. Останнє вилупилося з яйця 1 лютого.

Про це повідомляє тихоокеанське відділення Служби охорони рибних ресурсів і диких тварин США, передає Громадське.

Атол Мідвей, що на північному заході Гавайського архіпелагу, є одним із улюблених місць альбатросів. Щороку в жовтні туди злітаються мільйони цих птахів для парування і розмноження. Вважається, що тут живе найбільша колонія альбатросів у світі, зокрема майже 70% темноспинних альбатросів.

Уіздом – одна з цих птахів. Спостерігають за нею ще з 1956 року, відколи її окільцював орнітолог Чендлер Робінс. Точний вік птахи невідомий, але, за розрахунками, вона з’явилася на світ на початку 1951 року. Це означає, що зараз Уіздом 70 років, через що її вважають найстарішою птахою світу.

Із 2012 року Уіздом знайшла партнера Акеакамаї (з гавайської «любитель мудрості»), з яким виховує своїх пташенят. Останнє з них вилупилося з яйця в лютому 2019 року. У грудні 2020-го Уіздом знову відклала яйце, яке висиджувала по черзі з Акеакамаї. Зрештою, з нього 1 лютого й вилупилося пташеня.
Тепер пташеня перші кілька місяців життя будуть вигодовувати батьки, так само розподіляючи обов’язки між собою. Їжа – передусім риб’ячі яйця та кальмари – поживна й багата на жирні кислоти, щоб пташеня могло прожити без неї кілька днів. У червні-липні воно оперюється й починає пробувати літати.

Альбатроси відкладають яйця не щороку і, як правило, лише по одному. За оцінками біологів, Уіздом за своє життя мала відкласти принаймні 30-36 яєць. У 2018 році вони зафіксували, як одне з пташенят Уіздом пригніздилося неподалік від матері (вони змогли це встановити, бо окільцювали дитинча).

«Щороку, коли Уіздом повертається, ми дедалі більше дізнаємося про те, як довго морські птахи можуть жити й виховувати малечу. Її повернення не лише надихає любителів пташок по всьому світу, а й допомагає нам зрозуміти, як ми можемо захистити цих птахів та їхнє місце мешкання», – пояснює біологиня Служби охорони рибних ресурсів і диких тварин США Бет Флінт.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus