USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У надрах Місяця знайшли рештки древньої планети Тейя
Аналіз місячної речовини показав, що під поверхнею природного супутника нашої планети можуть зберігатися фрагменти гіпотетичної планети Тейя, яка, як вважається, колись врізалася в Землю і утворила Місяць.

Стаття про залишки Тейї на Місяці з’явилася на сторінках іноземних видань, повідомляє Урядовий кур’єр.

Передбачається, що приблизно 4,5 мільярда років тому із Землею зіткнулася планета розміром з Марс, уламки якої сформували Місяць. Йдеться про гіпотезу виникнення Місяця, яка є однією із найбільш ймовірних.

Розрахунки вказують на те, що Місяць на 70-90% складається з речовини Тейї. Але тут є певна суперечність, згідно з результатами аналізу місячного грунту, доставленого на Землю за підсумками експедицій на Місяць. Аналізи показують, що місячна речовина має практично такий же ізотопний склад, як земна, що суперечить «інопланетній» гіпотезі формування Місяця.


Модель виникнення Місяця
Новий аналіз, вироблений вченими під керівництвом професора Еріка Кано з Університету Нью-Мексико (США), показав, що в глибоких шарах місячного грунту присутня речовина з іншим ізотопним складом, яка цілком могла бути речовиною Тейї.

«Чим глибше залягає порода, тим важчі ізотопи кисню в ній виявляються. Тобто, глибинні шари місячної породи досить серйозно відрізняються за ізотопним складом від земної речовини. Це означає, що Місяць дійсно міг сформуватися з уламків Тейї», – каже Еріка Кано.

Судячи за підвищеною кількістю важких ізотопів, Тейя могла сформуватися на більш далекій від Сонця орбіті і лише потім, вибита зі своєї траєкторії випадковою грою сил гравітації, зблизилася і зіткнулася з нашою ще тоді молодою планетою.

Вчені сподіваються, що нові пілотовані місії до Місяця доставлять нові зразки, і більш точний аналіз підтвердить ці висновки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus