USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У мозку людини вчені виявили «клітини часу»
У мозку людини виявлені «клітини часу». Вони відповідають за те, що коли нам добре, час летить непомітно, а коли погано — тягнеться. Крім того, вони допомагають спогадами формуватися в певному порядку, що робить їх схожими на логічний відеоряд, а не хаотичні уривки.



Про відкриття повідомляє група вчених в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передають Сikavostі.



Виявлені клітини вчені називають «клітинами часу». Вони ставлять свого роду позначку часу на спогади в міру їх формування. Це дозволяє нам згадувати послідовності подій або переживань в правильному порядку. «Якщо» клітини часу «створюють цю індексацію в часі, ви можете зібрати всі спогади воєдино таким чином, щоб воно мало сенс», — пояснює доктор Бредлі Лега, старший автор дослідження і нейрохірург Південно-західного медичного центру Техаського університету в Далласі.



Клітини часу були виявлені у гризунів кілька десятиліть тому. Але нове дослідження має вирішальне значення, тому що «остаточним арбітром завжди є людський мозок», — підкреслює доктор Дьордь Бужак, професор неврології в Нью-Йоркському університеті.



Бужак не є автором дослідження, але редагував рукопис. Доктор Лега та його команда знайшли «клітини часу», вивчивши мозок 27 осіб, яких чекала операція через наслідки важкої форми епілепсії. В рамках передопераційної підготовки цим пацієнтам поміщали електроди в гіпокамп і іншу область мозку, що відповідає за навігацію, пам’ять і сприйняття часу. Взагалі, сам по собі, гіпокамп — це частина лімбічної системи головного мозку і гіпокампові формації. Він бере участь в механізмах формування емоцій, консолідації пам’яті (тобто переходу короткочасної пам’яті в довготривалу), а також просторової пам’яті, необхідної для навігації. Під час експерименту пацієнти вивчали послідовності з 12 або 15 слів, які з’являлися на екрані ноутбука протягом приблизно 30 секунд. Потім, після перерви, їх попросили згадати слова, які вони бачили. Тим часом дослідники вимірювали активність окремих клітин мозку. І вони знайшли невелику кількість клітин, яке «запускалося» в певний час під час кожної послідовності слів.



«Клітини часу», які ми знайшли, відзначають дискретні відрізки часу в межах цього приблизно 30-секундного вікна», — пояснює автор дослідження. Ці позначки часу, здавалося, допомагали людям згадати, коли вони бачили кожне слово і в якому порядку, каже він. І мозок, ймовірно, використовує той же підхід, коли ми знову переживаємо такий яскравий досвід, як, наприклад, падіння з велосипеда.



Результати експерименту допомагають пояснити, чому люди з пошкодженням гіпокампу можуть відчувати дивні проблеми з пам’яттю, укладає доктор Бужак. Магнітні наночастинки відрегулювали рівень гормонів стресу Дієтологи розвінчали популярні міфи про вплив води на схуднення Але навіть незважаючи на те, що клітини часу мають вирішальне значення при створенні послідовностей, він підкреслює, що насправді вони не схожі на годинник, який «цокає в постійному темпі». Замість цього такти «клітин часу» постійно прискорюються або сповільнюються, в залежності від таких факторів, як настрій. «Таке відбувається, наприклад, коли ми запитуємо, коли пандемія COVID-19 закінчиться. Дні здаються дуже довго, поки ми стривожені. Але коли ми добре проводимо час, він летить непомітно», — робить висновок Бужак
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus