USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Розміром з людину: у Мексиці знайшли унікальну маску майя
Гігантська маска, що відноситься до цивілізації майя, була знайдена і відновлена ​​мексиканськими археологами.

Про це повідомляє LiveScience.

Уточнюється, що знахідка була зроблена ще у 2017 році, проте розповісти про неї вчені вирішили тільки зараз. За словами археологів, про відкриття не повідомлялося заради безпеки самого артефакту. Існував ризик того, що до нього могли дістатися і зруйнувати «мисливці за скарбами».

«Знайдена була гігантська маска розміром з людину на археологічній ділянці Уканья, недалеко від сучасного міста Мотуль», – йдеться у статті.

Повідомляється, що з того часу дослідники з Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH) ретельно працювали над її відновленням.

«По суті, весь цей час вчені ховали історичну цінність від мародерів. Навіть більше – у 2017 році археологи навмисно знову закопали цю маску, щоб ніхто її не виявив. А самі повернулися на місце тільки після того, як знайшли необхідне обладнання і фінансування. Роботи з реставрації об’єкта були завершені недавно», – пише видання.

У процесі реставрації та консервації археологи зміцнили тендітні частини маски, повернули у вихідне положення ті частини, які були зміщені з плином часу. Крім того, поверхня артефакту була ретельно очищена, що дозволило розкрити всі візерунки і навіть збережені кольори.

Маска являє собою зображення обличчя невідомого божества або «якоїсь дуже важливої людини того часу». Артефакт датують пізнім докласичним періодом майя (близько 300 року до н.е. – 250 року н.е.).

«Маски, подібні до цієї, являють собою обличчя людей з особливими рисами, які можуть бути пов’язані з божествами або персонами з видатним соціальним статусом», – йдеться в заяві INAH.

Вчені розповідають, що подібні барельєфи майя зазвичай розміщували навколо сходів пірамідальних споруд. Раніше археологи знайшли схожі артефакти в Аканчі й Ісамалі, але це перший подібний випадок в Уканьї.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus