USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Марокко знайшли найдавнішого динозавра на Землі. Він жив 168 млн років тому
Новий вид стегозавра допоможе науковцям краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів.

У Марокко виявили рештки найдавнішого з усіх відомих вченим динозаврів – він жив на Землі 168 млн років тому.

Дослідження палеонтологів було опубліковане в журналі Science Direct, повідомляє ТСН.

Новий вид стегозавра назвали Adratiklit boulahfa – в перекладі з берберської мови це означає «гірська ящірка». Назва відсилає до місця, де були знайдені останки динозавра – гірський хребет Середній Атлас у Марокко.

За даними палеонтологів, Adratiklit boulahfa – перший стегозавр, останки якого були знайдені в Північній Африці, де, як вважалося, цей рід пізньоюрських травоїдних динозаврів не був поширений. Стегозаври були широко представлені в Північній Америці, Азії та Європі.

«Знайдені останки належать до другої епохи юрського періоду – Середньої юри, – розповідає керівниця групи палеонтологів Сюзанна Майдмент. – Цей найдавніший з відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів».

Динозавр, останки якого були знайдені в Марокко, ймовірно належить роду Dacentrurus – великих птахотазових динозаврів з сімейства Stegosauridae. Своєю чергою стегозаври належать до підряду тіреофор – за оцінками вчених, вони жили від початку нижньоюрської епохи до кінця крейдяного періоду (182,7-66,0 млн років тому).



Вважається, що на Землі, коли на ній мешкали динозаври, було два суперконтиненти – Лавразія (північний континент) і Гондвана (південний континент), на які в мезозої розпався протоконтинент Пангея.

Лавразія включала більшу частину територій, які нині становлять континенти Північного Півкулі. Гондвана включала в себе Африку, Південну Америку, Антарктиду, Австралію, Нову Зеландію, а також Аравію, Мадагаскар та Індію.

Палеонтологи вважають, що тепер на території стародавньої Гондвани можуть бути знайдені рештки тіреофорів в районах, де розкопки раніше просто не проводилися.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus