USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У Марокко знайшли інструменти для виготовлення одягу, яким понад 120 тис. років
У Марокко вчені виявили в печері докази того, що предки сучасних людей виготовляли одяг понад 120 тис. років тому.



Про це йдеться в дослідженні, опублікованому у журналі iScience 16 вересня, яке вивчила газета The Guardian, інформує Гордон.

Докторка Емілі Галлетт з Інституту історії людства імені Макса Планка в Німеччині разом із колегами досліджувала кістки та уламки з Печери контрабандистів у Марокко. Учені виявили, що 62 кістки, яким від 90 тис. до 120 тис. років, перетворювали на інструменти.

Зокрема, деякі уламки, які було зроблено з бичачих ребер, мали вигляд лопаток із широкими заокругленими кінцями. На кістках лисиці, шакала і дикої кішки були сліди порізів. За версією дослідників, вони пов'язані з видаленням хутра.

Інструменти лопатоподібної форми ідеально годяться для зіскоблювання і видалення внутрішніх сполучних тканин зі шкіри, оскільки не проколюють її, пишуть фахівці. Команда знайшла зуб кита, який могли використовувати для відщеплення каменю.

Галлетт припускає, що європейські неандертальці і споріднені з ними види шили одяг зі шкір тварин більше ніж 120 тис. років тому. Це можна пояснити їхнім проживанням в умовах помірного і холодного клімату.

Генетичні дослідження вошей свідчать про те, що платтяні воші з'явилися 170 тис. років тому. Це доводить про те, що люди носили одяг задовго до того, як його виготовляли в марокканській печері, зазначають у матеріалі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus