USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У льодовиках Норвегії відтанути тисячолітні мисливські артефакти
Природна морозильна камера непогано зберегла речі з органічних матеріалів.

Танення льодовиків у Норвегії сприяло відкриттю знарядь полювання та спорядження, яким 4 тисячі років. Міжнародна команда археологів ретельно досліджувала край льодовиків в Опплані, де знаходяться найвищі гори країни, а також в національному парку Ютунхеймен, названому на честь міфічної землі скандинавських велетнів-Йотун, передає Вокруг Света.

На їхнє здивування, льодовик зберіг дерев'яне спорядження древніх мисливців практично незайманим. Природний морозильник віддав вченим стріли залізного століття, одяг бронзового століття і навіть самотню лижу із збереженим кріпленням, що датується 8 століттям н. е. За віком знахідок і їхньою кількістю можна простежити історію скандинавської країни.


Найдавніші і численні знахідки археологи відносять до пізньоантичного малого льодовикового періоду (близько 536-660 н. Е.), який, як припускають, був викликаний сильними виверженнями вулканів, затягнувши небо вулканічним попелом. Убогість рослинної їжі і неврожаї призвели до збільшення кількості мисливців, змушених добувати собі їжу в норвезьких горах.

Наступна за чисельністю група знахідок відноситься до 8-10 століттям н. е. Для цього періоду характерна міграція скандинавських народів, бурхливий розвиток торгівлі, великий попит на хутро і роги, особливо за часів походів войовничих вікінгів.

Після 14-го століття, відомого епідеміями чуми, різким скороченням населення і торгівлі, полювання в норвезьких горах зійшло нанівець, і спорядження цього періоду археологи в льодах не виявили. Можливо, це пов'язано також зі зниженням температур під час малого льодовикового періоду (14-16 ст).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus