USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У льодах Гренландії з’являються «найбільші у світі водоспади». Чому це непокоїть учених
Минулого року на крижаному покриві Гренландії сформувався, можливо, найвищий водопад у світі.

Усього за п’ять годин він осушив озеро талої води, об’ємом у 5 млн кубічних метрів – це дорівнює двом тисячам олімпійських басейнів. Це занепокоїло учених, інформує ТСН.

Дослідити це явище учені змогли завдяки дронам – їхня робота опублікована у Proceedings of the National Academy of Sciences.



Крижаний щит зазвичай має товщину близько кілометра. Улітку частина поверхні тане, через що на ньому з’являються тисячі озер. Більшість з них зникають за кілька годин, залишаючи великі проталини, глибиною до одного кілометра. У цих місцях вода продовжує стікати і надалі, що й формує «найбільші водоспади у світі».



Нове дослідження передбачає, що вчені недооцінюють кількість водойм, які частково і швидко стікають в крижаний покрив щороку. Це означає, що для комп'ютерних моделей, що використовуються для прогнозування підвищення рівня моря, може знадобитися корегування.

Так наприклад ООН нещодавно заявило, що тала вода навряд чи сильно вплине на рух крижаного щита. Дослідники з цим не згодні. Зазначається, що разом зі змінами клімату таких озер буде з’являтися ще більше.
Коментарів: 1
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 5 Грудня 2019 13:36
"Проталини", "УП", а не прогалини. Останнє стосується лісів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus