USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У лабораторії виростили найбільшу в світі сніжинку
Кеннет Ліббрехт, фізик із Каліфорнійського університету, витратив роки, намагаючись виростити сніжинку більшого розміру, ніж це можливо в природі. Його цікавив процес спонтанного переходу молекул води з газоподібного хаосу до самозбирання у крижані кристали. Але потім його захопила естетична сторона, передає Вокруг Света.

Цього року мета була досягнута - Кеннету Ліббрехт вдалося виростити сніжинку розміром 1 см 27 мм. Не тільки велику, що, як стверджує фізик, виростити зовсім не проблема, але і красиву.


«Потворну сніжинку виростити легко, - каже вчений. - Більшість процесів йдуть зовсім не так, як тільки справа стосується великих розмірів».

Лібрехт створює сніжинки в лабораторії Пасадени, де зберігає зразки в спеціальній холодильній камері. Використовуючи циркуляційний лабораторний охолоджувач та інструменти, виготовлені на замовлення, він керує температурою і вологістю навколо кожного кристала, домагаючись необхідної форми: шестикутника, зірки або подібної до папороті дендрити. Він може виростити навіть абсолютних крижаних близнюків. Результатами його праць можна помилуватися на сайті SnowCrystals.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus