USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Китаї створили штучне око, яке перевершує людське
Чжіонг Фан з Гонконзького університету науки і технології і його колеги розробили сферичний зоровий датчик, який імітує структуру людського ока.

Такий пристрій має поле зору, аналогічне реальному людському оку, а швидкість реакції у нього краще, ніж у ока людини. Про це повідомляє Новое Время.

Як і справжнє, штучне око містить лінзу для фокусування світла і напівсферичну сітківку, область в задній частині ока, де світлочутливі клітини генерують електричні імпульси для відправки в мозок.

Штучне око має діаметр 2 сантиметри, а його порожнистий центр заповнений рідиною. Око дорослої людини такого ж розміру і наповнене так званим склоподібним тілом.

Штучна сітківка зроблена з пористого оксиду алюмінію, заповненого щільно упакованими нанодротами. Ці дроти чутливі до світла і виготовлені зі сполуки, яка називається перовскіт, який зазвичай використовується в сонячних елементах. Вони діють аналогічно нервовим клітинам людського ока, передаючи електричні сигнали, коли вони активуються світлом.

«У майбутньому ми зможемо використовувати це для поліпшення протезів зору і гуманоїдної робототехніки», – сказав автор розробки, науковий співробітник гонконгського Університету науки і технологій Чжіонг Фан.

Протестувавши штучне очне яблуко, вчені виявили, що воно реєструє зміна в освітленні швидше, ніж людське око – приблизно за 30−40 мілісекунд, а не 40−150. Пристрій також може бачити тьмяне світло приблизно так само, як і людське око.

Крім того, штучне око створює зображення, які мають більший контраст і більш чіткі краї, ніж ті, які генеруються плоским оптичним датчиком з аналогічною кількістю пікселів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus