USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У кратері вулкана Кілауеа з’явилося величезне озеро
Супутник зафіксував результат обвалення лавового озера на вулкані Кілауеа на Гаваях, який створив нове водне озеро величезних розмірів.

Нове озеро утворилося на місці кальдери – кратера під назвою Халемааумау, що обсипається на вершині Кілауеа. Тепер, коли кратер заповнений водою, це може призвести до ще більш вибухових і небезпечних вивержень гавайського вулкана, повідомляє BIZUA.

Кілауеа – це широкий щитовий вулкан висотою 1,25 км, що вивергався з 1983 по 2018 рік. З 2010 року Халемааумау наповнюється лавою, поступово утворюючи лавове озеро. Але 2018 рік ознаменувався багатомісячною хвилею активності Кілауеа, що викликала руйнівне виверження і майже кубічний кілометр лави, яка річкою текла через населені пункти в океан. Ця подія стала найбільшим виверженням Кілауеа за два століття.

Поряд з виверженням стався повільний, драматичний обвал Халемаумау, що залишив дірку глибиною понад 450 метрів після виснаження лавового потоку. Ландшафт кратера очікувано змінився, тепер він виглядає набагато глибше і оточений високою скелею.

Але на цьому історія Халемаума не закінчилася. Через рік на дні кратера почала збиратися вода, і сьогодні, згідно з прес-релізом NASA Earth Observatory, він став озером глибиною не менше 30 метрів і площею як п’ять футбольних полів. По суті, кратер опустився набагато нижче рівня грунтових вод або верхньої межі, на якому грунтові води насичують землю.

Для майбутніх вивержень Кілауеа та місцевих жителів це не дуже хороші новини. Характер виверження вулкана найчастіше вибуховий. А розчинення води в магмі може привести до накопичення пари, підвищення тиску і, можливо, куди більш сильному і потенційно небезпечному викиду лави.

Вулканологи продовжать вивчати Кілауеа, щоб зрозуміти, якими можуть бути його майбутні виверження.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus