USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Кембриджі винайшли костюм, який робить людину старою
Лабораторія AgeLab у Массачусетському технологічному інституті створила «костюм раптового старіння»: у ньому молода людина почувається так, як літня – складно рухатися, тіло «важчає», прості дії вимагають значних зусиль.

Дослідники вважають, що це допоможе зрозуміти, який психологічний дискомфорт відчувають люди похилого віку, щоб розробити для них відповідні продукти та послуги. Текст про лабораторії вийшов у The New Yorker, інформує theБабель.

Старіння відбувається двома шляхами. Або повільно й непомітно, або швидко та остаточно. Коли ви старієте повільно – починаєте щось забувати, іноді болить поперек, з’являється сиве волосся та зморшки навколо очей. Швидке старіння раптове: ви різко починаєте погано бачити або чути, ламаєте стегно й більше не можете ходити.

Щоб відчути, як це – різко постаріти, можна прийти в лабораторію AgeLab у Массачусетському технологічному інституті в Кембриджі й надягти на себе Agnes (за першими буквами від for Age Gain Now Empathy System – система для переживання прискорення віку). Засновник і директор AgeLab Джозеф Кофлін називає Agnes костюмом «раптового старіння».

Він має кілька складників. Це жовті окуляри – передають відчуття вікового пожовтіння очної лінзи; ремінь безпеки для шиї боксера – імітує зниження рухливості шийного відділу хребта; стрічки навколо ліктів, зап’ясть і щиколоток – ускладнюють рух; черевики з пінопластовою тактильної прокладкою – щоб менше відчувати свої кроки; спеціальні рукавички, у яких притлумлюється тактильна гострота, а рухи пальців стають скутими.

Коли одягаєш костюм, спочатку відчуваєш, як тіло трохи важчає, стає складніше рухатися, а відчуття не такі виражені. Зовсім скоро це починає бісити – навіть дрібні завдання стають трудомісткими.

Кофлін каже: «Візьми чашку з верхньої полиці», і ви розумієте, що на це потрібно багато сил. Це дратує, а вже через півгодини ви відчуваєте гнів: «Халепа, що не так зі світом?» Так ви усвідомлюєте не тільки фізичні труднощі, які з’являються з віком, але і психологічний дискомфорт.

AgeLab розробляє технології, продукти та послуги для постійно зростаючого ринку літніх людей. Самому Кофліну за 50, він схожий на старомодного американського інженера – носить краватку-метелика та важкі окуляри в червоній оправі.

Він розмовляє легко та майже афористично. «У минулому столітті ми домоглися найбільшого прориву – у людей з’явилося 30 додаткових років життя. Але ми не знаємо, що з ними робити! Чому б нам не створити нові технології та ритуали для людей відповідно до їхнього старіння?».

В AgeLab є не тільки костюм «раптового старіння». Тут можна побачити японського роботизованого тюленя Paro. Він видає звуки і рухає головою – це заспокоює людей похилого віку, особливо пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Також тут – хмаринки зі словами, які показують різницю у ставленні жінок і чоловіків до пенсії. Жінки частіше використовують слова «свобода», «час», «сім’я». Чоловіки – «вихід на пенсію», «відпочинок», «хобі».
Коментарів: 1
Правдоруб Показати IP 27 Травня 2019 12:29
Краще б винайшли костюм який полегшує життя літніх людей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus