USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Канаді відкрилися ландшафти, які були покриті льодом десятки тисяч років
Льодовики і крижані шапки на острові Баффіна в Арктичній Канаді через потепління різко відступили в останні десятиліття.

Зміна клімату відкрила стародавні ландшафти, які, можливо, були покриті льодом протягом приблизно 115 000 років, пише Новое время з посиланям на Gizmodo .

Останнім ознакою того, як змінюється Арктика, є те, що мох, який не бачив денного світла щонайменше 40 000 років, видався з крижаних шапок на канадському острові Баффіна завдяки все більш теплому літу. Вчені припускають, що літо в канадській Арктиці не було таким теплим за 115 000 років і більше.

"Це дослідження показує, що ми оголюємо пейзажі, яким 120 000 років. Наш минуле століття було, ймовірно, більш теплим, ніж будь-яке століття за останні 120 000 років", - сказав провідний автор дослідження Саймон Пендлтон з Інституту арктичних і альпійських досліджень Університету Колорадо .

Щоб дійти такого висновку, Пендлтон і його колеги використовували радіовуглецеве датування, щоб визначити вік рослин, зібраних на краях 30 крижаних шапок, розташованих на острові Баффінова Земля, на захід від Гренландії. Крижані шапки - це величезні шматки льоду, дуже схожі на льодовики, але є одна ключова відмінність. Якщо льодовики рухаються, то крижані шапки нерухомі. Це означає, що все, що знаходиться на землі, коли вони формуються, зберігається.

"Зазвичай очікуєш побачити рослини різного віку в різних топографічних умовах. Наприклад, в місцях з підвищеннями довше утримується лід. Однак величина потепління виявилася настільки високою, що лід тане майже всюди", - додав Пендлтон.

Оскільки крижані шапки відступають, можуть з'явитися ще більш давні краєвиди. Уточнюючи свої вимірювання, вчені можуть передбачити, як буде виглядати Арктика, оскільки зміна клімату продовжує її міняти. Пендлтон сказав, що навіть без радіовуглецевого аналізу ясно, як швидко острів Баффіна переходить в новий стан. З кожним роком зміни стають все більш помітними неозброєним оком.
Коментарів: 1
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 28 Січня 2019 14:38
Отут, у глобальному потеплінні на планеті Земля й прихована загадка зникнення людської цивілізації. Хіба Бог таку Землю нам дав у предвічні часи? Дожирайте самих себе прокляті багатії та олігархи! Накопичуйте гроші та споживайте - купуйте вілли, острови, літаки, броньовані автомобілі, ліси й землі. Ігноруйте нас - бідних людей, із середовища котрих вас було виблювано... Посилюйте глобалізацію - вона ваш бог і приятель. Укріплюйте свою владу над недолугим електоратом - він слухняно задере руки й за смердючу кильку. А ви - злиденні і тремтячі обивателі, й далі мовчіть! Ви нездатні своїм недолугим розумом осягнути апокаліпсис, котрий вже ступив на ваш поріг. Обирайте тих самих, продавайтеся за гречку і 1000 гривень. Здохнете, як і ваші гречкодавці! Тільки, набагато раніше від них.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus