USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У кам’яній гробниці в Тернопільській області знайшли скелети і артефакти віком 5 тисяч років
У Тернопільській області археологи знайшли давні артефакти, яким не менш 5 тисяч років. Цінну знахідку науковці виявили в розкопаній у полі кам’яній гробниці-саркофазі.

Про це розповіла директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, археолог Марина Ягодинська, повідомляє ТСН.

«Знахідка вражає, збереглася вона у досить доброму стані. Гробниця мегалітична, тобто, складена із кам’яних брил, вирубаних із місцевого червоного каменю. Навіть її дно теж було із каменю. Як ми і попередньо припускали, час виготовлення такої кам’яної скрині-могильника – III тисячоліття до н. е.», – розповіла Марина Ягодинська.

Всередині гробниці археологи знайшли людські останки і посуд.

«Усередині ми побачили три людські скелети і яскраві зразки тодішньої культури – кулясті амфори. Це 11 різновеликих, від мініатюрних до 5-літрових, глиняних горщиків – амфор, дві добре загострені крем’яні сокирки та долото», – каже експертка.
За її словами, скелети належать дорослим особам. На поясі одного із них збереглася кістяна пряжка, також виявлено підвіску із тваринного ікла. Поруч із скелетами лежав череп тварини – чи то кабана, чи свині – явна ознака певного поховального ритуалу.

Археологиня зазначила, що на Тернопільщині у різні часи подібні гробниці вдалося розкопати на околицях сіл Лучка, Ворвулинці, Улашківці.

Наразі, додала вона, розпочинається етап детального дослідження артефактів. Крім тернопільських археологів їх вивчатимуть і антропологи, фахівці відділу біоархеології Інституту археології НАН України.

Передбачається, що гробницю та виявлені зразки культури кулястих амфор передадуть у фонд Національного заповідника «Замки Тернопілля», де після певних технічних та організаційних заходів вони будуть виставлені на огляд відвідувачів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus