USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Гренландії за день розтанули рекордні 11 мільярдів тонн льоду – вчені б'ють на сполох
На острові зафіксована аномально висока температура.

У Гренландії за один день розтануло 11 мільярдів тонн льоду – це рекордна кількість за всю історію спостережень.

Про це повідомила учена-кліматолог Рут Моттрам з Данського метеорологічного інституту, інформує ТСН.

Рекордне скорочення знаменитого гренландського крижаного щита було зафіксовано в четвер, 1 серпня. За добу розтануло 11 мільярдів тонн – це еквівалент 4,4 мільйона олімпійських басейнів.

Як пояснила Моттрам, зазвичай щит через високі температури починає танути в кінці травня. Проте 2019 року процес стартував ще в квітні і до липня значно прискорився. Так, лише за один цей місяць розтануло 197 мільярдів тонн льоду. Це майже втричі більше звичних 60-70 мільярдів тонн, уточнила вчена.

Моттрам додала, що 2 серпня в Гренландії на висоті 3 тисячі метрів над рівнем моря була зафіксована рекордно висока температура – 2,7 градуса Цельсія.

За оцінками вчених, тільки через танення гренландського крижаного щита цього року рівень світового океану підвищився на півміліметра. За прогнозами вчених, до кінця століття ця позначка може піднятись на кілька метрів – Нью-Йорк і Лондон просто змиє водою.

Нагадаємо, починаючи з 1980-х років, швидкість танення Гренландського льодовикового щита збільшилася в шість разів. А за останні десять років кількість льоду, який він втратив, досягло небачених масштабів.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus