USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Гренландії під товщею льоду виявили 35-кілометровий кратер
Вчені Аерокосмічного управління США (NASA) в Гренландії під товщею льоду, поблизу льодовика Гайавата, виявили 35-кілометровий кратер, який розташований на глибині близько 1,5 км. Якщо науковці підтвердять всі свої дані, то кратер увійде в число 22-х найбільших на планеті, розповідає TheБабель.

Чашовидний «гігант» був виявлений в 183 км від виявленого у листопаді 31-кілометрового кратера.

Фахівці змогли виявити кратер за допомогою аналізу топографічних карт, складених супутниками Terra і Aqua, а також радарних вимірювань у рамках місії Operation IceBridge.

На знімках вчені побачили чашевидне поглиблення з піднятою породою по краях. У центрі кратера виявили деякі височини. Також на ділянці виявлена негативна гравітаційна аномалія, яка характерна для ударних кратерів.


Вчені оцінюють вік льоду над кратером у 79 тисяч років. Попередньо, кратер утворився у результаті удару метеорита. Версія про астероїді не розглядається, оскільки сусідні кратери мають іншу структуру і характерні для астероїда «уламки» не були виявлені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus