USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У древніх зубах, яким 48 тисяч років, знайшли ознаки схрещування неандертальців та людини розумної
Британські науковці під час повторного вивчення зубів, яким приблизно 48 тисяч років, помітили ознаки, які можуть свідчити про схрещення неандертальців та людини розумної.

Дослідження опублікували у Journal of Human Evolution, передає BBC.

Неандертальці заселяли значну територію від Західної Європи до Сибіру приблизно 400 тисяч років тому. Вважається, що вони були коротшими та витривалішими за homo sapiens, а також з товстими кістками, що нависали над очима. Вчені кажуть, що неандертальці зникли приблизно 40 тисяч років тому, коли з Африки до Європи прибували люди розумні (homo sapiens).

Також науковці припускають, що упродовж 5 тисяч років між неандертальцями та людиною розумною могло відбуватися схрещення. Нове дослідження може стати одним із доказів цього.

У 1910-1911 роках археологи виявили у печері Ла-Котте-де-Сент-Бреладе на нормандському острові Джерсі у 1910-1911 роках 13 дорослих зубів, тоді визначили, що вони належали одному неандертальцю. Сучасні британські експерти за допомогою комп’ютерної томографії відсканували зуби, щоб вивчити їх детальніше за попередників.

Після повторного вивчення з’ясувалося, що зуби належали щонайменше двом дорослим, і що у них є особливості, характерні для сучасних людських зубів.

Вважається, що зубам з Ла-Котте 48 тисяч років, що близько до ймовірної дати вимирання неандертальців 40 тисяч років. Автори дослідження припускають, що, ймовірно, неандертальці не вимерли у традиційному розумінні, а були поглинені людиною сучасною. Але поки це лише припущення, яке потребує подальшого дослідження.

«Це буде сценарій (зникнення неандертальців – ред.), який розглядатиметься разом з іншими. Ми його представимо, коли будемо краще розуміти наявність генетичних домішків», – сказав один з авторів дослідження Метт Поуп.

Наразі науковці розпочали процес виокремлення древньої ДНК зі знайдених зубів. Так вони хочуть дізнатися, чи є в зубах ДНК одного виду чи двох, і вже після цього дослідники будуватимуть нову гіпотезу зникнення неандертальців.

Причинами зникнення неандертальців також називають боротьбу за ресурси з homo sapiens, кліматичні зміни, ймовірне завезення людиною розумною з Африки нових хвороб, які зменшили популяцію неандертальців та призвели до їх вимирання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus