USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Дніпро-Бузькому лимані виловили кілька мохнаторуких китайських крабів
Китайські мохнаторукі краби (Eriocheir sinensis) головним чином мешкали в озері Янченху і Жовтому морі.

Але на початку двадцятого століття разом з баластними водами потрапили в Європу. А звідти вже і до нас в Чорне море, повідомляє УНІАН.

У мохнаторукого краба в наших акваторіях немає природних ворогів і тому велика ймовірність того, що він може заселити величезні водні території. Тим більше цей вид крабів може жити як в прісній, так і солоній воді.

Мохнаторукі краби агресивні стосовно аборигенних водних мешканців, а також дуже плідні. Тому поява їх в якомусь водоймі практично завжди призводить до того, що вони заселяють всі навколишні акваторії. Вчені з тривогою прогнозують, що в найближче десятиліття членистоногі можуть обжити весь водний простір України.

М’ясо даного виду краще не вживати в їжу, оскільки мохнаторукий краб є переносником легеневого сосуна (Paragonimus westermani). Цей людський паразит вражає легені, а іноді і головний мозок, і викликає важке захворювання парагонімоз. Згідно з доповіддю Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів (IUCN) мохнаторукий краб вважається одним зі ста найбільш небезпечних інвазивних видів в світі.

У тих країнах, де вони мешкають, ці краби вже завдали колосальної шкоди екосистемі та економіці. «Краби знищують рибу у водоймі, з’їдають риб’ячу ікру, не гребують і іншими водними мешканцями, – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. – Мохнаторукі краби вважаються неперевершеними землекопами, вони виривають довгі (більше 5 метрів) розгалужені нори, в тому числі і в греблях та інших гідротехнічних спорудах. Це неодноразово призводило до масштабних аварій».

При інтенсивному розвитку транспортного світового сполучення почастішали випадки появи в нашому природному середовищу інвазивних видів.

Проблема біологічних інвазій (проникнення) чужорідних видів – серйозна і маловивчена. У всіх країнах світу існують програми протидії потраплянню і поширенню на своїх територіях інвазивних видів.

Яскравий приклад агресивності прибульців – це Срібний карась, який витіснив українського золотого карася в Червону Книгу України, практично знищивши його. Сонячний окунь, що мешкає в Північній і Центральній Америці, далеко не «добрий» вселенець, його охрестили «піранья Каховська». Він потрапив в наші води за допомогою акваріумістів і становить серйозну загрозу нашій рибі. Сонячний окунь вже розселився в Каховському та Кременчуцькому водосховищах, а так само в 22 річках Херсонській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.



Так само, в наших річках з’явився Чебачок амурський. Цей агресивний мігрант заселив вже весь Каскад Дніпровських водосховищ. Незліченні зграї Чебачка амурського підривають кормову базу цінних риб і знищують їх ікру.



Також в акваторію Чорного моря проник гребневик мнеміопсис, який відвоював собі левову частку кормової бази планктоноядних риб і знищує їх ікру. В результаті зграї хамси зменшилися на 40%. Риби-прибульці принесли з собою нові захворювання. А деякі кишкові збудники можуть навіть викликати летальний результат.



«На українських водоймах йде справжня війна. Чужі нашій природі види наступають на вітчизняних водних мешканців», – кажуть в Асоціації рибалок України. За останні кілька років в Дніпрі з’явилося 18 видів нових риб і два види крабів. Науковці не можуть передбачити, чим навала чужорідних видів обернеться згодом для вітчизняного природного навколишнього середовища. А завезені нові іноземні віруси на здоров’я українців.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus