USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Данії знайшли унікальний меч бронзової доби
Археологи виявили унікальний церемоніальний меч віком близько 3000 років під час розкопок в селі Хоре на датському острові Фюн.

Унікальність цього меча полягає в тому, що він повністю цілий, від бронзового клинка до дерев’яного ефесу. Збереглися навіть рослинні волокна, в які він був загорнутий, розповіли археологи.

Місцевість була розкопана в рамках річного проекту з обстеження 37-мильного маршруту газопроводу Baltic Pipe. Археологи з міського музею Оденсе були на останньому етапі своїх розкопок на заході Фюна, коли вони виявили залишки стародавнього поселення, в якому 3000 років тому сховали меч.

Мечі були відправлені до музеїв міста Оденсе для очищення та консервації. Через розмаїття матеріалів, які використовувалися в його конструкції, меч довелося розібрати, щоб забезпечити вивчення кожної частини предмета. Були взяті зразки для ідентифікації матеріалів. Зразок рослинного волокна буде проходити радіовуглецеве датування, щоб визначити, коли був зроблений меч.

Меч важить майже 1,3 кг – велика кількість дорогої бронзи, яку потрібно було убезпечити в той час. Рукоять була відлита разом з держаком меча і покрита деревом і рогом для зручного утримання. Метал, ймовірно, був імпортований з Центральної Європи, а потім оброблений місцевим ковалем. Зразок бронзового сплаву меча буде вивчений для визначення його точного складу.

Коли вивчення буде завершене, реставратори зберуть меч і виставлять його на загальний огляд, ймовірно, в музеї Odense Møntergården, де є постійні експонати, присвячені давній історії острова Фюн.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus