USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Затонули розкішні посудини зі скла: у Чорному морі виявили сліди кораблетрощі 17 століття
Затонулий скарб з розкішних скляних посудин та інші артефакти 17 століття був виявлений в Чорному морі біля берегів болгарського міста Бургас.

Болгарські археологи висунули гіпотезу, що затонулі скляні посудини були з партії, зробленої в Італії у 17 столітті.

Вчені припускають, що рідкісні для того часу скляні артефакти перевозили дерев’яним кораблем, який, схоже, врізався в риф і затонув десь недалеко від мису Чіроза, в затоці Ченгене Скеле, в районі Бургаса. Саме місце корабельної аварії ще не виявлено.

«Кілька століть тому подібні вироби зі скла були надзвичайно дорогими предметами розкоші. Їх можна було знайти тільки на столах аристократії, багатих купців і вищого духовенства середньовічної Європи», – розповіли в Історичному музеї Бургаса.
Частина з десятків відновлених скляних посудин, а також більш древні артефакти були представлені на прес-конференції в Бургаському етнографічному музеї, що входить до Регіонального історичного музею. Вчені заявили, що фактичне місце кораблетрощі, а також інші товари, які перевозив корабель, можуть бути виявлені, як тільки підводні дослідження будуть продовжені.

«Тільки близько 3−4% території Ченгенської затоки досліджені підводними археологами. Ми продовжимо надавати археологам фінансову і матеріально-технічну підтримку», – сказав мер Бургаса Дімітар Ніколов.

«Ми підозрюємо, що частина цікавих знахідок в затоці Ченгене Скеле вже була видобута дайверами протягом багатьох років. Ось чому я закликаю людей, які зберігають такі артефакти вдома, повернути їх в музей, щоб ми змогли скласти вражаючу експозицію. Офіційно заявляю, що мерія Бургаса надасть гроші на викуп таких артефактів», – додав мер.

Крім розкішних західноєвропейських скляних посудин 17 століття, під час підводних досліджень в 2020 році недалеко від Бургаса болгарські археологи виявили кілька сотень стародавніх артефактів. До них відносяться стародавні фракійські, давньогрецькі та давньоримські предмети.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus