USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У членистоногого, який жив 500 мільйонів років тому, вчені виявили мозок
Вчені з Гарварду опублікували статтю в Proceedings of the Royal Society B, в якій йдеться про те, що їм вдалося знайти мозок у скам’янілого членистоногого під назвою Alalcomenaeus, який жив майже 500 мільйонів років тому, тобто в кембрійський період історії планети.

У скам’янілості є довга і симетрична темна пляма, яка розташована прямо по центру тіла тварини, яка нагадує хребт. Пляму легко можна порівняти з головним мозком, чотирьма очима і черевним нервовим ланцюжком, від якого вліво і вправо відходять нерви.

У цій плямі вчені виявили багато вуглецю, що вказує на його «органічність» – вуглець міг залишитися від справжньої живої тканини, повідомляє Урядовий кур’єр.



Це не перший випадок, коли повідомляють про виявлення органіки у палеонтологічних знахідках. Такі повідомлення викликають у багатьох дуже великий скепсис: органіка повинна була б розкластися за мільйони років.

Що до слідів нервової системи, то їх могли залишити бактерії, які харчувалися органікою і сформували біоплівку у вигляді системи органів – тобто у вигляді мозку ми бачимо бактеріальні залишки.

На такі закиди наукових опонентів прихильники «скам’янілих мізків» кажуть, що в особливих умовах якась частина первісної тканини могла зберегтися.


По-перше, сам мозок і нерви містять багато ліпідів, які відштовхують воду, крім того, членистоногі відчували дуже сильний тиск, так що нервова система перетворювалася в тонку жирну плівку.

По-друге, в навколишньому середовищі могли бути речовини, через які відбувалося щось на кшталт дублення органіки. Схожі дискусії точаться з приводу динозаврів, що у них могли зберегтися білки. Наукові методи безперервно і дуже швидко удосконалюються, і, можливо, суперечку про викопну органіку вдасться вирішити в недалекому майбутньому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus