USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У бурштині знайшли хвостатого павука
У М'янмі виявлені останки стародавнього і вкрай незвичайного павукоподібного, яке нагадує одночасно і звичайного павука, і скорпіона.

На півночі М'янми процвітає видобуток і обробка бурштину, і раз у раз знаходять зразки з дрібними членистоногими. Ще в 2000-х вчені помітили, що вони утворилися ще в середньому крейдяному періоді, між 145 і 66 млн років тому. Тому багато знахідок із задоволенням купують вчені - як правило, китайські. Кілька таких зразків збереглася дивовижна древня тварина, що нагадує хвостатого павука. Команда Бо Вана (Bo Wang) з Нанкинского інституту геології і палеонтології описує його в статті, опублікованій журналом Nature Ecology & Evolution, передає Naked-science.

На зразку, якийчудово зберігся, можна побачити майже нормальну морфологію павука. Але по сусідству з ними розташовано щось досить несподіване - довгий хвіст, якого немає ні в одного сучасного павука (Araneae). Подібні утворення є хіба що в інших павукоподібних - можна згадати метасому скорпіонів (Scorpiones) або ще більш близьку до зразків хвостову нитку у теліфонов (Uropygi). Відзначимо, що ні ті, ні інші павутину не плетуть.

Однак хвіст у збережених в бурштині членистоногих дуже великий: він досягає 3 мм при довжині тіла тварини близько 2,5 мм. «Будь-яка така флагеллоподібна структура, як правило, використовується в якості антени, - говорить палеонтолог із Канзаського університету Пол Селден, один із співавторів роботи. - Вона служить для моніторингу навколишнього оточення».

Павукоподібне отримало назву Chimerarachne, в честь міфічної химери. Вчені вважають його однією з перехідних форм між морськими павукоподібними і сучасними сухопутними, здатними плести павутину. На жаль, сказати що-небудь про його спосіб життя і інші особливості поки важко. Чотири зразки, в яких були знайдені крихітні Chimerarachne, дозволяють хіба що припустити, що вони мешкали на корі, під корою або біля основи Смолоносних дерев.

Навіть їх здатність плести павутину ще потрібно довести. Секрет прядильних органів цілком міг використовуватися для інших цілей: обплітати яйця або запечатувати вхід в нору, залишати сигнальні позначки для родичів і т. п. Автори роботи відзначають, що всі ці різноманітні способи застосування павутинного шовку з'явилися у павуків задовго до появи ловчої мережі-пастки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus