USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У бурштині знайшли найдавніше дитинча змії. Фото
Палеонтологи описали найдавніших плазунів, що мешкали в лісі ще 100 млн років тому: бурштин зберіг новонароджену змію і шкіру, скинуту дорослою.

До палеонтологів потрапили два рідкісних фрагменти стародавнього бурштину, в одному з яких зберігся фрагмент зміїної шкіри, а в іншому – останки змії крейдяного періоду, яка щойно вилупилася. Про знахідки йдеться у статті, опублікованій журналом Science Advances, передає УНІАН з посиланням на Naked Science.

Останки датовані віком 98,8 млн років тому – серединою крейдяного періоду. Крихітна змійка довжиною 48 мм ідентифікована як представник раніше невідомого (і, зрозуміло, вимерлого) виду Xiaophis myanmarensis. З урахуванням чудово збереженого кістяка і навіть частково м'яких тканин, вчені вважають, що вона або ледь встигла з'явитися на світ, або так і загинула ембріоном, ще не повністю розвинувшись.

На жаль, голова цієї змії не збереглася, проте інших частин достатньо, щоб розрізнити особливості онтогенезу – індивідуального розвитку, – характерні й для сучасних змій. За словами вчених, вони пройшли майже в незмінному вигляді з крейдяного періоду до наших днів. Автори проводять паралель між X. myanmarensis і сучасними червоними циліндричними зміями, які досягають довжини 70-80 см. Визначити видову належність другого зразка через недостатнє збереження не вдалося. Зате пігментний малюнок на шкірі (як і багато деталей анатомії змійки X. myanmarensis) вказує на те, що мешкали вони, мабуть, у підстилці густого лісу, багатій на рослини і комах. Раніше вчені повідомляли, що перші змії з'явилися на суші 128 мільйонів років тому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus