USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У бурштині з М'янми знайшли багатоніжку віком 99 млн років: фото
Науковці виявили і описали раніше невідому двопарноногу багатоніжку. Її останки добре збереглися у шматку бурштину з М'янми і мають вік близько 99 мільйонів років.

Як зазначає інформаційне джерело Громадське, раніше ця багатоніжка була невідома вченим, вони назвали цей вид Burmanopetalum inexpectatum.

Шматок бурштину, у якому знайшли комаху, входить до приватної колекції, яка належить Патріку Мюллеру і включає 400 бурштинових каменів: всі вони були надані вченим для досліджень.

Як з'ясували науковці, комаха відноситься до загону Callipodida і є найстарішою у цьому загоні: її вік оцінюється у 99 мільйонів років.



Burmanopetalum inexpectatum має досить незвичну морфологію, відзначають вчені. Зокрема її фасеточні очі містять всього 5 омматідій, при цьому більшість багатоніжок Callipodida мають щонайменше 30 омматідій.

Як результат, професор Павло Стоїв з Національного музею природознавства у Болгарії разом зі своїми колегами з Німеччини, змушені були переглянути поточну класифікацію багатоніжок і запровадити новий підряд.

Видання називає цю багатоніжку «карликом під ногами динозаврів», оскільки її існування припадає на крейдяний період — останній період мезозойської ери.



Раніше повідомлялось, що американські вчені знайшли доісторичні квіти в шматочках бурштину з М'янми, яким приблизно 100 мільйонів років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus