USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Британії знайшли сліди стародавнього континенту
Британські острови були сформовані при злитті не двох мікроконтинентів, Авалон і Лаурент, як вважалося раніше, а й ще одного - Арморіки, розповідає Сегодня.ua з посиланням на Phys.org.

До такого висновку прийшли вчені Плімутського університету Великобританії.

Як з'ясувалося, Арморіка є мікроконтинентом, який відколовся від Гондвани до кінця силурійського періоду (близько 419 мільйонів років тому), а потім зіткнувся з суперконтинентом Лавруссія до кінця кам'яновугільного періоду (карбону) близько 300 мільйонів років тому.

Свою назву мікроконтинент отримав від області на північному заході Франції, яка містить гірські відкладення, котрі стосуються давньої суші.

Геологи проаналізували мінералогічний склад порід в англійських графствах Девон і Корнуолл. Вони взяли зразки мінералів, що утворилися в результаті вулканічних процесів 300 мільйонів років тому, і вивчили їх за допомогою рентгенофлуоресцентної спектроскопії.

Крім того, були визначені співвідношення ізотопів стронцію і неодиму.

Отримані результати були зіставлені з даними про породи в інших частинах Великобританії і континентальної Європи.

Виявилося, що характерні для Арморіки гірські породи, багаті оловом і вольфрамом, зустрічаються на південному заході Англії і геологічно пов'язані з французьким регіоном Бретанью. Кордон між Авалон і Арморікою пролягає від гирла річки Екс, яка впадає в затоку Ла-Маншу, до міста Камелфорда на заході.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus