USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У Болгарії на руїнах стародавнього міста знайшли золоті візантійські монети
Три рідкісних золотих соліди XI століття археологи виявили на розкопках міста Альмуса, яке розташоване в сучасному болгарському місті Лом.

Про це повідомляє ТСН.

Скарб, можливо, сховав хтось із городян на «чорний день». Ці три золотих соліди, за оцінками експертів, були рівноцінні 900 візантійським бронзовим монетам.

Монети відносяться до періоду правління візантійського імператора Михайла VII (1071 – 1078 рр. н. е.).

Під час його влади всі колишні території Болгарської імперії на південь від річки Дунай були частиною Візантії.
За словами дослідників, монети викарбували після битви при Манцикерті в серпні 1071 року, в ході якої турки-сельджуки розбили візантійців.

В результаті їх нищівної поразки генерал Роман IV Діоген, який виконував обов’язки імператора, був узятий в полон. Його місце зайняв Михайло VII з династії Дуки, який до 1071 року був співправителем Візантійської імперії.

Поразка в битві при Манцикерті ознаменувало глибоку кризу Візантійської імперії.

А імператор Михайло VII отримав прізвисько Парапінакес, що по-грецьки означає «мінус чверть». Так народ відреагував на девальвацію візантійських монет. Його скинули в результаті повстання 1078 року.

Михайлу довелося стати ченцем. Згодом він дослужився до сану єпископа міста Ефеса.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus