USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: У NASA показали приголомшливий космічний феєрверк
Фото туманності, розташованої на відстані 20 тисяч світлових років від нас, у сузір'ї Каріна, вражає. Із цієї хмари міжзоряного газу, схожої на феєрверк, і утворюються молоді зірки. Колекцію молодих зірок охрестили "космічним феєрверком".

Йдеться про туманність NGC 3603, яка містить величезні гарячі зірки. Вони "народилися" приблизно в один і той самий час, але відрізнялися за розміром, масою, температурою та кольором. "Ця туманність, скоріш за все, залежить до емісійних, що являють собою хмару іонізованого газу. Саме в таких туманностях народжуються зірки, – каже Експрес-онлайн Микола Кошкін, вчений-астроном. – Загалом, хід життя зірки багато в чому відзначається її масою. Зокрема, величезні зірки, на які багата ця туманність, гинуть молодими, адже швидко спалюють водневе паливо і закінчують існування у вибухах наднової".

"Коли зоря втрачає матеріал для термоядерних реакцій, вона починає немов стискатися. У міру стиснення збільшуються температура і щільність, а в певний момент відбувається колапс ядра з нейтронізацією його речовини – в лічені секунди стається вибух наднової, – пояснює Наталія Базій, вчений-астроном. – Після цього можливе утворення чорної діри".

Загалом, кажуть вчені, подібні зоряні скупчення є дуже цікавими для вивчення, адже дають розуміння зіркоутворення в ранньому Всесвіті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus