USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: «Це, мабуть, був шинок»: в історичному центрі Полтави археологи знайшли споруду кінця 18 століття. Фото
18 Листопада 2021 11:41
0
Наразі тривають будівельні роботи поблизу обласної бібліотеки імені Івана Котляревського. Там виявили археологічні знахідки.

Під час розкопок виявили споруду кінця 18 ст. – поч. 19 ст. та дві господарські ями, які датуються від 2 чверті 18 ст. Про це ЗМІСТу розповів кандидат історичних наук, керівник полтавської експедиції «Охоронної археологічної служби України» Юрій Пуголовок.
«Споруда кінця 18 – початку 19 ст швидше за все була частиною корчми. Це, мабуть, був шинок, або складське приміщення. На це вказала надзвичайно велика кількість різноманітних пляшок, штофів, винних пляшок, столового посуду та залишки їжі: кістки світських тварин і птахів. Знайшли келихи, чарки, кухлики», – говорить Юрій Пуголовок.

За його словами, ймовірно в цьому місці зберігалися не лише міцні напої, а чай та кава. Про це свідчать два чайники. Також знайшли 2 люльки для паління, дитячу іграшку – коник-свистунець та багато пряжок з кінної збруї.

Виявили понад десяток різноманітних монет, найраніша з них датується 1731 роком, а найпізніша 1832-38 роками.
Поруч, у господарській ямі був характерний полтавський посуд: кухонні горщики, миски, полумиски, сковорідки, макітри тощо.

«Такі знахідки ми спочатку обробляємо, миємо, заносимо у польовий опис. Потім створюємо колекційний опис. У Полтаві ми намагаємося надавати всі знахідки у Полтавський краєзнавчий музей на зберігання».
Нагадаємо, на ще на одному місці археологічних розкопок у Полтаві будують багатоповерхівку. Там знайшли предмети побуту: кухонний посуд, тару, посуд для напоїв, ножі, прикраси, кресала, монети та речі пов’язані з військовою справою ранньомодерного часу.




Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus