USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Це допоможе забезпечити їжею людей: Китай виростив перший урожай із насінин рису, які побували в космосі
Китай заявив про вирощування перших паростків рису з насінин, які перебували в космосі 23 дні у складі місячної місії «Чан’е-5» у листопаді 2020 року.

Китайські науковці кажуть, що це допоможе забезпечити їжею більше людей і полегшити космічні місії для астронавтів.

Про це повідомляє китайське англомовне видання Global Times.

Вирощували рис понад чотири місяці в Південнокитайському сільськогосподарському університеті, що в місті Гуанчжоу на півдні Китаю. Усього проросли дві тисячі односантиметрових паростків, як його називають у Китаї, «космічного рису».

Паростки тепер пересадять на поля. Науковці сподіваються, що так вони виведуть нові сорти рису, які будуть мати кращу врожайність – а отже, дозволять забезпечити їжею більше людей. А все тому, що насіння деяких рослин під впливом космічної радіації та мікрогравітації може стати більш родючим.

У китайських соцмережах уже заговорили про «рис із небес» і почали цікавитися, коли ж він з’явиться в продажі. А втім, як заявив виданню фахівець із вирощування рису Сюй Лея, на це піде щонайменше три-чотири роки – спершу рис повинен пройти низку випробувань.

А за словами аналітика з космічних питань Ваня Янаня, «космічний рис» може допомогти в майбутніх довготривалих місіях до Місяця, Марса і не лише – і стати додатковим джерелом їжі для астронавтів, яку можна буде вирощувати в космічних умовах.

Космічна місія Китаю «Чан’е-5» стала відомою не лише завдяки «космічному рису», а й через те, що вперше за понад 40 років привезла на Землю зразки місячного ґрунту. Наразі їх досліджують китайські науковці.

Китай почав експериментувати з «космічними рослинами» ще з 1987 року і відтоді схвалив понад 200 їх видів. У 2018 році на вирощування рослин із насінин, що побували в космосі, китайська влада виділила понад 2,4 мільйона гектарів.

Продовольча безпека є важливою для Китаю – найбільш населеної країни у світі. На початку липня Пекін схвалив програму, яка визначає пошук джерел насіння питанням стратегічної безпеки, а також проголошує підтримку науковим і сільськогосподарським проєктам у цій сфері.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus