USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Топ-10 найтаємничіших доісторичних об'єктів
У світі існують сотні місць і об'єктів таємницю яких вчені намагаються розгадати не один десяток років.

Кам'яні кола, плити, божества, храми - всі ці вікові історичні цінності є унікальними і дають нам можливість повернутися в минуле - до витоків розвитку людської цивілізації.

Інформаційне джерело Enigma презентує підбірку самих найтаємничніших доісторичних об'єктів в світі.

1. Камені Карнаку. Франція.

Камені Карнаку - колекція, що складається з більш ніж 3 тисяч стоячих каменів, навколо французького міста Карнаку в Бретані. Камені були встановлені між 4500 і 3300 до н.е.

Існує безліч теорій про мету установки цих каменів. Деякі стверджують, що камені мають відношення до астрономії і являють собою обсерваторію. Інші вчені вважають, що вони використовувалися в якості примітивних сейсмічних приладів, для визначення землетрусів.



2. Незавершений обеліск. Асуан Єгипет.

У стародавніх кар'єрах, поблизу Асуана, розташовується гігантський шматок каменю, який був призначений для створення обеліска. Обеліск не був завершений, ймовірно, через тріщини, які утворилися в кам'яних кар'єрах (дехто вважає, що робота зі створення обеліска була перервана насильно).

Величезні розміри цього обеліска - вражають. Висота - 42 метра, вага 1200 тонн. Для більш яскравого уявлення висоти обеліска - уявіть собі 10-ти поверховий будинок. Для транспортування такого об'єкта підійде далеко не кожен кран. Як обеліск збиралися транспортувати єгиптяни - загадка.



3. Антекера. Іспанія.

Три найбільш важливих дольмена (або прохід курганів) в Іспанії: Куева-де-Менгу, Куева-де-Вьера і Толоса Ель-Ромерал є одними з найбільших в світі. Найбільші камені, що використовувалися в їх конструкції важать 180 тонн. Унікальна конструкція була заснована близько 3700 до н.е.



4. Джгантія. Мальта.

Джгантія являє собою комплекс з двох мегалітичних храмів на мальтійському острові Гозо. Кам'яні храми були побудовані близько 3600 року до н.е., що робить їх другою найстаршою релігійною спорудою з коли-небудь знайдених, відразу після Гебеклі-Тепе.

Слід мати на увазі, що в цей час ще не було ніяких металевих інструментів для обробки каміння і ще не використовували колесо в повсякденних цілях. Вважається, що Джгантія - це місце культу родючості, так як там були виявлені фігурки і статуетки пов'язані з родючістю.



5. Кам'яні сфери. Коста-Ріка.

Колекція, що складається з більш ніж 200 кам'яних сфер, розміром від кількох сантиметрів, до більше 2 метрів, була знайдена в Коста-Ріці. Сфери, як вважають, були вирізані між 1500 і 500 р. до н.е.

Точніше датування - неможливе. Існує безліч легенд пов'язаних з кам'яною колекцією. Так, одна з них говорить, що вони є реліктами Атлантиди. Інша легенда говорить, що творці володіли зіллям, що пом'якшувало скелю і дозволяло обробляти каміння.



6. Голови Ольмеків. Мексика.

Голови Ольмеків - колекція, що складається з 17 колосальних голів, вирізаних з каменю. Колекція була створена приблизно в 1500-1000 році до н.е., і важить кожна голова - від шести до п'ятдесяти тон. Кожна голова, має вирізаний унікальний убір через що деякі дослідники вважають, що вони були могутніми правителями ольмеків.



7. Пам'ятник Йонагуні. Японія.

У 1987 році була виявлена ​​група підводних утворень біля узбережжя острова Йонагуні. Ці утворення мають плоскі краї, паралельні прямі кути і колони. Область, на якій виявлена ​​конструкція - була сушею під час останнього льодовикового періоду: від 8 до 10 тисяч років тому, тому, якщо Йонагуні дійсно був побудований людьми - він є однією з найдавніших будівель на Землі.



8. Камбейська затока (Хамбхат). Індія.

У 2001 році біля узбережжя Індії, в Камбейській затоці, було знайдено затонуле місто. Кілька штучних споруд були визначені з використанням гідролокатора. З дна було витягнуто безліч артефактів, серед яких: глиняні черепки, статуетки, прикраси. Можливо, це місто існувало з 9500 р. до н е. Якщо воно дійсно існувало, тоді-воно на тисячі років старше найдавнішого міста Індії - Варанасі.



9. Моаї. Острів Пасхи.

На острові Пасхи, на одному з найвіддаленіших населених островів на Землі, знаходиться одна з найвідоміших таємниць світу. Гігантські кам'яні статуї (моаї) з острова Пасхи є однією з найпопулярніших світових пам'яток серед туристів.

Історики-археологи губляться в здогадах - з якою метою були створені ці статуї і чому вони залишені незакінченими. Одіна з найбільш диких теорій говорить, що острів насправді - пік підводної гори і являє собою все, що залишилося від загиблої цивілізації Му.



10. Гебеклі-Тепе. Туреччина.

Гебеклі-Тепе, вважається однією з найстаріших релігійних споруд, коли-небудь знайдених на планеті. Вважається, що вона з'явилася між 10000 і 9000 роками до н.е. На кам'яних спорудах і стовпах можна побачити вирізаних хижих тварин.

Вага деяких стовпів досягає 20 тонн. Ймовірно, Гебеклі-Тепе був побудований ще до появи сільського господарства, релігії, писемності, колеса, кераміки, одомашнення тварин. Як цей комплекс був побудований - таємниця, що надійно охороняється часом.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus