USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Технологія, що дозволяє розглянути кровоносну систему головного мозку
Фахівці Університету Дуйсбурга-Ессена (Німеччина) розробили технологію, що дозволяє у всіх деталях розглянути тривимірне зображення головного мозку і його кровоносну систему.

Інсульт призводить до пошкоджень судин мозку, в результаті чого кисень і поживні речовини перестають надходити до клітин. Візуалізація капілярів вкрай важлива для розуміння процесів, що відбуваються під час і після удару. Традиційна ін'єкція барвників дозволяє оцінити судини, але не позбавлена ​​недоліків: капіляри заповнюються в повному обсязі і не виключені протікання фарби. Крім того, в звичайній гістохімії аналіз обмежений двомірними об'єктами: лікарі розрізають мозок на шари і досліджують їх під мікроскопом, пише New Scientist, передає Hightech.fm.


Однак, Дірк Германн і Матіас Гунцер разом зі своїми колегами винайшли новий метод, що дозволяє обстежити весь мозок цілком. Для цього вони ввели в серце миші флуоресцентний гель, почекали, поки він пошириться кровоносною системою по всьому тілу, а потім видалили мозок і просочили його хімічними речовинами. «Так вийшов мозок, прозорий, як скло», - каже Германн.

Вчені розглянули кожен мозок миші під мікроскопом, підсвітивши флуоресцентний гель лазерним променем. Мозок миші, яка пережила інсульт, вперше показав тривимірну картину того, як через інсульт припиняється кровопостачання мозку. «Можна побачити, які капіляри померли і як решта реорганізувалися», - каже Гунцер.

Виростити кровоносні судини усередині лабораторного міні-мозку вдалось ученим з Брауновського університету. Незважаючи на те, що мережа капілярів не така часта і в них немає крові, за допомогою штучного мозку вчені зможуть детальніше дослідити такі захворювання, як інсульт або струс мозку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus