USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Таблички з написами загадкового царства Куш знайшли у Судані
Унікальні знахідки були зроблені при розкопках у Місті мертвих, що належав до давньої нубійської імперії, передає Вокруг Света.

Місто мертвих було частиною таємного царства Куш, що процвітало на захід від Нілу з IX до IV століття до н. е. Характерна особливість некрополів періоду Напата і Мерое є піраміди незвичайної форми. Вони з'явилися пізніше єгипетських, але відрізняються самобутністю.

За думкою французьких археологів, що проводять розкопки в області Седенга, найцінніші знахідки - глиняні таблички та написи на гробниці, виконані мероїтською мовою. Давнє ієрогліфічне письмо зниклого народу досі повністю не розшифроване.

«Похоронні тексти відомі доволі непогано і майже повністю переведені, але написи іншого призначення часто залишаються неясними, - пояснив археолог Венсана Франсуани. - У цьому контексті, кожен новий текст неймовірно цінний, тому що може пролити світло на таємний мову»

У некрополі вчені також виявили нехарактерне для єгипетської культури зображення богині Маат з яскравими негроїдними рисами. Відомо, що жінки царства Куша займали дуже високе положення в суспільстві. На відміну від єгиптян, родовід у нубійців вівся по материнській лінії. Однак не ясно, чи оточували пересічних жінок тією ж повагою і шаною, що й марійських знатних дам.
Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Квітня 2018 13:04
В тексті присутня прикра помилка. Мова королівства Куш була м е р о ї т с ь к а ! Будьте ласкаві виправте. З повагою СудиславичСтрільців І.Є.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus