USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Створити їжу з вуглекислого газу: професор – хімік Василь Гомонай розповів про унікальну розробку
Уже не перший рік світ говорить про те, що Земля на межі знищення, а науковці серйозно працюють над освоєнням інших планет та польотами в космос. І те, що кілька років тому ще було сюжетом фантастичного фільму чи книги, можливо, вже завтра стане реальністю.

20 лютого в Ужгородському прес-клубі заслужений професор УжНУ Василь Гомонай розповів журналістам про свою унікальну розробку, яка може здійснити прорив у світовій науці.

Говорити про складні наукові розробки простими й зрозумілими пересічному смертному словами – річ не з легких, однак Василь Іванович один із улюблених викладачів студентів хімфаку, чиї лекції слухають із задоволенням, а отже, й розуміють.

Тож професор і доктор хімічних наук Василь Гомонай перетворює вуглекислий газ на їжу. Заради такого результату чоловік працював майже 40 років. Про це повідомляє інформаційне джерело Вголос.

Винахід стане в нагоді насамперед під час подорожей у космосі. Розробкою вже зацікавилися провідні вчені світу. Зараз на стендах Ужгородського національного університету, де викладає чоловік, можна побачити понад 20 патентів і авторських свідоцтв. Найважливішим із своїх досягнень вчений вважає так звану формулу їжі замкнутого циклу, адже це — головний підсумок майже 40-річних досліджень.

“Усе, що ми їмо — білки, вуглеводи — у що перетворюється? Перетворюється в СО2 і воду: вуглекислий газ і вода. І ось тепер завдання — як із вуглекислого газу, з води знову отримати ті органічні продукти, щоб можна було їсти”, — розповів Василь Гомонай.

Під час експериментів хіміку вдалося перетворити метан із органічних відходів на концентрований формальдегід. А вже з того на спеціальному обладнанні виділяють прості вуглеводи. Зокрема, фруктозу та глюкозу. За такою схемою виводять й інші поживні речовини.

Результати багаторічних досліджень учений відправив колегам у французьку Сорбонну. Ті впродовж двох років вивчали формулу українця. Завдяки їм розробку Василя Гомоная можна буде застосовувати на практиці.
Коментарів: 1
факт Показати IP 13 Березня 2019 21:32
Довів,що з г...мна конфетку таки можна буде зробити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus