USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Створили робота, який допоміг рибам «порозумітись» із бджолами
Дослідники навчили риб і бджіл обмінюватися один з одним інформацією про свої дії для міжвидової колективної поведінки.

Це стало можливо завдяки роботам-перекладачам, які були впроваджені в кожну з двох груп, пише Science Mag.

Вчені з п’яти європейських країн створили експериментальну платформу, яка дозволяє тваринам різних видів спілкуватися між собою і приймати колективні рішення. Вона складається з двох контейнерів, синхронізованих через інтернет.

В одному з них були розташовані медоносні бджоли і нагрівальні елементи, що привертають їх. В другому – риби даніо-реріо. Контейнери знаходилися на відстані близько 700 км один від одного. Дослідники використовували робота-рибу в Швейцарії, як сполучну ланка з роботом-бджолою в колонії бджіл, розташованої в Австрії.

Експеримент показав, що, оскільки дані між контейнерами синхронізуються, тварини одного виду можуть своєю поведінкою впливати на поведінку інших, а також приймати колективні рішення.

Наприклад, в експериментах, в яких робориба отримувала дані про поведінку бджіл, риби набагато довше рухалися в одному напрямку.

«Ці біогібридні системи роблять можливими кооперативні відносини між штучними системами і тваринами, що може дати нові можливості в отриманій змішаній групі. Проте, роботи в даний час створені спеціально для успішної взаємодії тільки з одним видом тварин. Міжвидова передача інформації демонструється колективними рішеннями, які виникають між двома автономними роботизованими системами та двома групами тварин. Роботи дозволяють цій біогібрилдній системі функціонувати на будь-якій відстані і працювати в воді і повітрі з великою кількістю сенсомоторних властивостей через бар’єри видів і екосистем», – розповідають автори роботи.

Результати демонструють можливість створення і контролю поведінки в біогібридних групах декількох видів. Такі міжвидові зв’язки між різними роботизованими системами і видами тварин можуть відкрити двері для нових форм штучного колективного інтелекту.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus