USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Створили паперовий акумулятор, який заряджають бактерії
Дослідники повідомляють про новий, відносно недорогий тип батареї, яка зроблена з паперу і підживлюється діяльністю бактерій, пише Еспресо з посиланням на EurekAlert.

Вчені відзначили, що розробка буде особливо корисною у віддалених районах світу або в регіонах з обмеженими ресурсами, де електричні розетки є розкішшю. Медичні працівники для роботи на діагностичних приладах там часто не мають доступу до електрики, а комерційні батареї можуть бути недоступні або занадто дорогі. Необхідні нові джерела живлення - вони дешевші і при цьому портативні.

«Папір має унікальні переваги в якості матеріалу для біосенсорів, - зазначив Сеохеун Чой, доктор філософії, який представив роботу журналістам, - він дешевий і легко утилізовується. Комерційні батареї занадто дорогі, їх не можна інтегрувати в паперові субстрати. Кращим рішенням є біоакумулятор на основі паперу».

Дослідники раніше розробили одноразові паперові біосенсори для дешевої та зручної діагностики захворювань та стану здоров'я, а також для виявлення забруднень у навколишньому середовищі. Недорогий паперовий акумулятор, який живиться від бактерій, створили, щоб підвищити чутливість таких біосенсорів.

Сеохеун Чой також розповів подробиці розробки - вчені видруковують тонкі шари металів і інших матеріалів на поверхні паперу та поміщають на них екзоелектрогени - мікроорганізми, які можуть переносити електрони. Вони проходять через мембрану і можуть зв'язатися із зовнішніми електродами. Щоб активувати батарею, дослідники використовують воду або слину. Протягом кількох хвилин рідина оживляє бактерії, які утворюють достатньо електронів для живлення світлодіода і калькулятора.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus